H λαϊκή ανάγνωση του προϋπολογισμού του δήμου Τρικκαίων

Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2019 ο δήμαρχος μοίρασε πίνακες και αριθμούς , προσπαθώντας να κάνει πιο αποδεικτική την ικανοποίησή του για τις αποκαλούμενες «οικονομικές επιτυχίες» της δημοτικής αρχής. Όμως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια  , ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση κρύβουν και το πιο ουσιαστικό ζήτημα , που σε λαϊκή μετάφραση αποτυπώνεται στο ερώτημα ; «Ποιος πληρώνει τελικά τη νύφη;»

Ποιος δημιούργησε το «δημοτικό» χρέος; Ποιος πλήρωσε γι’ αυτό;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά . Το 2002 οι δανειακές υποχρεώσεις στο δήμο Τρικκαίων ήταν 5,75 εκατομμύρια € ,ενώ το 2009 τα δάνεια εκτιναχτήκαν στα 22,26 εκ € , δηλαδή αύξηση 287% !! Μήπως ξέχασε ο κ. Παπαστεργίου ποια ήταν η δημοτική αρχή τα χρόνια εκτόξευσης του χρέους; Μήπως ξέχασε ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν δημοτικός σύμβουλος ,  και για  αρκετά χρόνια  Αντιδήμαρχος έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ.α. υπό τη Δημαρχία του Μιχ. Ταμήλου;  Άρα ο κ. Παπαστεργίου είναι μέρος του προβλήματος της υπερχρέωσης του δήμου.

Από το 2010 εως το 2018 έχουν πληρωθεί  για την απομείωση του χρέους τοκοχρεωλύσια 25,65 εκ € & ένα σημαντικό τμήμα αυτών είναι καθαρά σε τόκους. Είναι ένας μεγάλος όγκος χρημάτων που λείπουν από τον Τρικαλινό λαό , αφού αντί για την πληρωμή του χρέους θα πήγαιναν  σε έργα και υπηρεσίες. Βέβαια η αποπληρωμή των δανείων θα συνεχίζεται για αρκετά χρόνια και ο Τρικαλινός λαός θα πληρώνει σε βάθος  δεκαετιών.

Από πού προκύπτει η ανάγκη δανεισμού;

Τα τελευταία 15 χρόνια για τους δήμους όπως και για  το δήμο Τρικκαίων έχουν παρακρατηθεί παράνομα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις θεσπισμένοι –ακόμα και από τη Βουλή -πόροι που κατευθύνονται στους δήμους και  τελικά δεν αποδόθηκε παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι. Για το δήμο Τρικκαίων το παράνομα παρακρατηθέν ποσό για τα τελευταία 15 χρόνια ξεπερνά τα 100 εκ €!

Ταυτόχρονα , με την προσαρμογή των δημοτικών προϋπολογισμών στους μνημονιακούς νόμους ,από το 2010 και μετά ,έχουμε νέα τεράστια μείωση στους κρατικούς πόρους προς του δήμους. Συγκεκριμένα για το δήμο μας από 20,32εκ € το 2010 έφτασε να είναι μόλις 13εκ το 2018! Χρήματα που δε φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου.  Με την κατάλληλη αναγωγή προκύπει ότι για   τα χρόνια από το 2010 εως σήμερα  οι πόροι που αναιρεθήκαν λόγων «μνημονιακών»  περικοπών αγγίζουν τα 50 εκ €!

Επομένως , αθροίζοντας όλα τα παραπάνω,  οι πόροι που δεν επιστρέψανε στον Τρικαλινό λαό από το κράτος φτάνουν τα 150 εκ € , δηλαδή  το μέγεθος τριων (3) ολόκληρων ετήσιων προϋπολογισμών του δήμου μας!! Και τονίζουμε ότι δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω , γιατί είναι βγαλμένα από τις τσέπες των δημοτών μέσω της κρατικής φορολογίας.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά οι κυβερνώντες –πρώην και νυν- μας λένε και μάλιστα γραπτώς ότι για να λυθούν τα προβλήματα της πόλης  “πρέπει να παίρνετε περισσότερα χρήματα από το χρήστη, ανταποδοτικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει η πόλη σας και μην περιμένετε από τον κρατικό προϋπολογισμό”. Τι είπαν όλες οι δημοτικές αρχές πάνω σ αυτό;  Συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση; Φυσικά και συμφωνούν, αφού όλοι αύξησαν τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει ο Τρικαλινός  λαός. Είναι ενδεικτικό ότι τα ίδια έσοδα , αυτά που προέρχονται απ’ την τοπική φορολογία στο δήμο μας, αυξήθηκαν από 8,4εκ το 2009 σε 9,5εκ το 2017. Δηλαδή μέσα στα χρόνια της κρίσης ο Τρικαλινός λαός  πλήρωσε επιπλέον συνολικά 11,1εκ€ από τοπική φοροληστεία.

Είναι ξεκάθαρο  το ξεζούμισμα του Τρικαλινού λαού κι απ’ τις δυο πλευρές . «Κεντρικό κράτος» και τοπική διοίκηση ευθυγραμμίζονται στη πτώχευση του λαού για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Εμείς λέμε όχι σ’ αυτή την πολιτική  και το εκφράσαμε με κάθε τρόπο . Εμείς που δεν συμφωνούμε, αγωνιζόμαστε να εξασφαλίζονται από την κρατική επιχορήγηση(που θα φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, τη μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία κλπ) όλες οι αναγκαίες λειτουργίες  και όχι από το χαράτσωμα με τοπική φορολογία της λαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτή τη στάση μας δεχτήκαμε , μάλιστα, την ειρωνεία και το χλευασμό  από τη δημοτική αρχή .      

Τελικά , ποιος πληρώνει τη λειτουργία του δήμου , ποιος πληρώνει τα έργα; 

Όλα τα στοιχεία δείχνουν- και με το παραπάνω- ότι η όποια  λειτουργία του δήμου στηρίζεται οικονομικά στις πλάτες του Τρικαλινού λαού , ενώ χάρη στην  πολιτική στάση κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών λείπουν απ’  τους Τρικαλινούς έργα και υπηρεσίες της τάξης των 150 εκ €! . Όμως ο κ. Παπαστεργίου έχει το θράσος να υπερηφανεύεται για «τον μεγαλύτερο οικονομικό προϋπολογισμό της 8ετίας» με έργα της τάξης των 8,76 εκ €. Δηλαδή , αναλογικά  μας έχουν παρακρατήσει με το έτσι θέλω 20 και  μας δίνουν πίσω το 1 !!! Η δημοτική αρχή έχει συμφωνήσει με την πολιτική της επ’ αυτού και από την άλλη  ο κ. Παπαστεργίου θέλει να μας το παρουσιάσει ως  «μεγάλο οικονομικό επίτευγμα» . Ξεκάθαρη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  στο να παρουσιάζει το άσπρο –μαύρο και ως φιλολαϊκή πολιτική τα ψίχουλα από την ανακύκλωση της φτώχειας.

Ο Τρικαλινός λαός  έχει μεγάλη πείρα ,πλέον, από αντιλαϊκούς διαχειριστές. Έχει μπουχτίσει από κυβερνήσεις και δημάρχους που το μόνο που διαγκωνίζονται είναι από ποια τσέπη θα λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα. Δεν έχει ανάγκη από τέτοιες επιλογές , από υπηρέτες των κυβερνήσεων  και των  μεγαλοεπιχειρηματιών  . Έχει ανάγκη από δημάρχους υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων , που έχουν αποδείξει με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια σε ποιανού το πλευρό στάθηκαν.

Αυτά προς το παρόν , η λαϊκή ανάγνωση του προϋπολογισμού του δήμου Τρικκαίων, θα συνεχιστεί προσεχώς…

 

Τρίκαλα 22 Δεκέμβρη 2018

Γιώργος Καΐκης ,

επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Τρικκαίων