H ενημέρωση από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας στη διάρκεια της πανδημίας

Πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η κα Δήμητρα Σιαχπαζίδου με ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την καθοδήγηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη, της Πνευμονολογικής Κλινικής και του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε ως στόχο την αξιολόγηση των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια  της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας συγκεντρώθηκαν 722ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια. Μέσω πλατφόρμας GoogleForms δημιουργήθηκε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 23 ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου.

Hμέση ηλικία όσων απάντησαν ήταν τα 38,4 έτη και το 85,9%των συμμετεχόντων ήταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος). Το 45,8% του πληθυσμού θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 δεν έγινε καθόλου σωστή παρουσίαση των γεγονότων από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης με τοποσοστό εγκυρότητας να κυμαίνεται στο 60% και το ποσοστό εμπιστοσύνης στο 24,9%. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε 40% η ανάγκη για ενημέρωση καθώς επίσης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συχνότητας των καθημερινών ενημερώσεων.Επιπλέον να αναφέρουμε ότι το 60% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μπορούν να αντικατασταθούν αρκετά έως πάρα πολύ από νέα μέσα ενημέρωσης όπως το διαδίκτυο.

Οι εφημερίδες περιμένουν το εγκυρότερο μέσο ενημέρωσης, ενώ η τηλεόραση βρέθηκε στη δεύτερη θέση όσον αφορά την αξιοπιστία των ειδήσεων που μεταδίδει. Το ραδιόφωνο παρόλο που φαίνεται να είναι τρίτο κατά σειρά επιλογής μέσο ενημέρωσης,διπλασίασε τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων επέλεγε για την ενημέρωση της συχνότερα δελτία ειδήσεων και καθημερινές εκπομπές σε μέσα πανελλήνιας εμβέλειας ιδιωτικών καναλιών (ραδιόφωνο- τηλεόραση) και εφημερίδες καθημερινής έκδοσης πανελλήνιας εμβέλειας.

Τέλος, στην ερώτηση ανοιχτού τύπου «Τι θα αλλάζατε στην ενημέρωση;» οι δημοφιλέστερες απαντήσεις που καταγράφηκαν ήταν: Τρομολαγνεία, Κινδυνολογία, Δραματοποίηση, Παραπληροφόρηση, Κιτρινισμός, Κατευθυνόμενη Δημοσιογραφία, Εγκυρότητα, Αντικειμενικότητα, Συστημική ενημέρωση και Κομματικός Χρωματισμός.

Φαίνεται ότι την αυξημένη ανάγκη για ενημέρωση στη διάρκεια της πανδημίας κάλυψε το διαδίκτυο σε βάρος των παραδοσιακών μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας αρκετές ώρες ημερησίως στην τηλεόραση, αλλά για τη διαμόρφωση στάσεων και επιλογών καθοριστικός είναι ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο.