H εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Τρίκαλα

Με κάθε τιμή και σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής στην πόλη μας από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με τους 353.000 χιλιάδες νεκρούς Έλληνες από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914–1923, μια ημέρα σταθμός για την ιστορική συνείδηση του έθνους και την ανάγκη αναγνώρισης ενός από τα σκληρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην Πλατεία Συνοικισμού (Μικράς Ασίας).

Την κεντρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος καθηγητής του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», κ. Κωνσταντίνος Μιχαλάκης, με θέμα: «Η Μνήμη των Ολοκαυτωμάτων ενάντια στο Ολοκαύτωμα της Μνήμης», τονίζοντας ότι «Η επέτειος της Γενοκτονίας ή Εθνοκάθαρσης –όπως θέλει ο καθένας το λέει- των Ποντίων το 1919 που συνεχίστηκε ως το 1922 είναι ένα ορόσημο. Μία κοιτίδα του Ελληνισμού επί 3 χιλιάδες χρόνια ξεριζώθηκε μέσα σε ελάχιστο διάστημα κι αυτό δημιούργησε ένα τραύμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς για πολλά χρόνια δεν δίναμε μεγάλη σημασία σε αυτή την επέτειο όπως και σε άλλες που έχουν πληγώσει τον Ελληνισμό. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό αυτές οι επέτειοι να γιορτάζονται όχι με έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ούτε για να υποδαυλίζουμε μίσος κ.λπ., αλλά πρέπει να θυμόμαστε, να διδασκόμαστε από την Ιστορία και πρέπει να βλέπουμε το τι συμβαίνει στο μέλλον. Σε αυτή τη γειτονιά, στον Συνοικισμό, δυστυχώς όλα τα παλιά προσφυγικά σπίτια σβήνουν, κατεδαφίζονται για να γίνουν πολυκατοικίες ή άλλα κτίρια. Θεωρώ ότι πρέπει τουλάχιστον ένα να διασωθεί από τον Δήμο Τρικκαίων, την Περιφέρεια και τον Σύλλογο των Ποντίων ώστε να γίνει σημείο αναφοράς και να θυμόμαστε από πού προέρχεται αυτή η συνοικία και να θυμούνται πάρα πολλοί τις ρίζες τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Ποντίους ή το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Κατοχή και πρέπει να διδασκόμαστε και από γεγονότα όπως σήμερα που βλέπουμε τι συμβαίνει στη Γάζα».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλης.