Γυμναζόμαστε, άρα… καθόμαστε;

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν γυμναζόμαστε; Πώς θα τα αποφύγετε;

Η απώλεια βάρους αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους στόχους, που μας κινητοποιεί να αυξήσουμε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να εγκαταλείπουν την προσπάθεια λίγο αφότου ξεκινήσουν, καθώς δεν βλέπουν γρήγορα αποτελέσματα, ενώ μπορεί να αισθανθούν ακόμα πιο άβολα εάν παρατηρήσουν ότι η γυμναστική αποδίδει μόνο στους άλλους. Γιατί στη μία περίπτωση η γυμναστική φαίνεται να αποδίδει ενώ στην άλλη όχι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων.

Προπόνηση σε… επανάληψη;

Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση η καθημερινή γυμναστική αποτελεί σημαντικό βήμα, ωστόσο η επανάληψη της ίδιας προπόνησης με την ίδια ένταση και διάρκεια καθημερινά δεν θα λειτουργήσει υπέρ σας.

Και αυτό γιατί το σώμα σας προσαρμόζεται στις συνθήκες και πλέον οι προπονήσεις σας δεν αποτελούν προκλήσεις, καθώς δεν σας βοηθούν να υπερβείτε τα όρια της φυσικής κατάστασης ώστε να την ενδυναμώσετε.

Για να αποφύγετε αυτή την παγίδα διαμορφώστε ένα πρόγραμμα προπόνησης με διαφορετικές δραστηριότητες, διαφορετικά επίπεδα έντασης και διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Εάν γυμνάζεστε τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορείτε να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα τις τρεις και την τέταρτη ημέρα να πραγματοποιείται μια προπόνηση-πρόκληση αυξάνοντας είτε την ένταση είτε τη διάρκεια.

Η ποικιλία στις προπονήσεις σας θα σας γλιτώσει και από την εξάντληση ή την ανία.

Γυμναζόμαστε, άρα τρώμε περισσότερο;

Οταν γυμνάζεστε καθημερινά είναι λογικό να πεινάτε πιο συχνά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε ό,τι και όσο θέλετε. Ειδικά στην περίπτωση της απώλειας βάρους, είναι σημαντικό στο τέλος της ημέρας να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο έλλειμμα στις θερμίδες.

Εάν μετά τη γυμναστική σας καταναλώνετε θερμιδικές τροφές ή ακόμα και θρεπτικά τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, τότε είναι πολύ πιθανό να πάρετε πίσω τις θερμίδες που χάσατε με τη γυμναστική. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι αυξάνετε την πρόσληψη τροφών, διατηρώντας όμως το έλλειμμα των θερμίδων.

Ιδανική επιλογή είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το άπαχο κρέας, καθώς ενισχύουν τους μυς αλλά και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Είναι θέμα ισορροπίας

Ενα καλό πρόγραμμα γυμναστικής περιλαμβάνει καρδιαγγειακή (αερόβια) προπόνηση, προπόνηση ενδυνάμωσης αλλά και ευελιξίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και ότι το σώμα σας θα παραμένει υγιές και δυνατό.

Είναι απαραίτητο στις προπονήσεις να ενσωματώνετε και τα τρία είδη γυμναστικής για να καίτε θερμίδες ενώ παράλληλα ενδυναμώνετε τους μυς σας.

Το stretching μπορεί να αποτελεί το τέλος των προπονήσεών σας, καθώς οι διατάσεις είναι ιδανικές για αποθεραπεία και την απελευθέρωση της συσσωρευμένης έντασης. Αφιερώστε περίπου δέκα λεπτά στο τέλος, εστιάζοντας στις μυϊκές ομάδες που δουλέψατε περισσότερο, ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς αλλά και την καταπόνησή τους.

Γυμναζόμαστε, άρα… καθόμαστε;

Είναι πολύ καλό να ολοκληρώνετε προπονήσεις υψηλής έντασης, εκτός και αν περνάτε το υπόλοιπο της ημέρας στον καναπέ. Εάν αντισταθμίζετε την προπόνησή σας μειώνοντας το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας εκτός άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ημερήσια ενεργειακή σας δαπάνη μπορεί τελικά να είναι ίδια σαν να μην έχετε πραγματοποιήσει την προπόνησή σας.

Η φυσική σας κατάσταση και η απώλεια βάρους μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά από τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες που κάνετε μέσα στην ημέρα.

Οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα του σκύλου, το κυνηγητό που παίζετε με τα παιδιά σας βοηθούν σημαντικά, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε. Εάν οι προπονήσεις σας οδηγούν σε σημείο εξάντλησης, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε το πρόγραμμά σας.

Βεβαιωθείτε ότι οι ασκήσεις υψηλής έντασης είναι σχετικά σύντομες και ότι συμπεριλαμβάνετε μερικές εύκολες μέρες ανάρρωσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει και να ξεκουραστεί.

Μη μένετε σε παλιές συνήθειες

Η καθιστική ζωή πολλές φορές δεν είναι συνέπεια τόσο της κούρασης όσο της συνήθειας. Ενώ σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που η κόπωση θα σας καταβάλει και θα χρειαστείτε περισσότερη ξεκούραση και λιγότερη σωματική άσκηση, προσπαθήστε να αντισταθείτε στη συνήθεια.

Μην κάνετε πράγματα που απλώς έχετε συνηθίσει, δίχως να αναρωτιέστε κατά πόσο σας ωφελούν.

Αν δεν αισθάνεστε τόσο καταβεβλημένοι, δοκιμάστε να κάνετε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά σας και αφήστε τον απογευματινό ύπνο, καθώς το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενέργειά σας.

Αν δουλεύετε σε υπολογιστή, δοκιμάστε να καθίσετε κοντά σε φυσικό φως για να σας υπενθυμίζει να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να τεντώνετε το σώμα σας.

Μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας

Επειδή είναι σημαντικό όχι μόνο να κάνουμε τα πράγματα σωστά αλλά και να τα κάνουμε με συνέπεια, προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας, ειδικά στην αρχή της προσπάθειάς σας. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα τέλεια και μην αμφισβητείτε όλα όσα κάνετε.

Αντίθετα, αφουγκραστείτε το σώμα σας και τις ανάγκες του και πράξτε ανάλογα. Να θυμάστε ότι το καλύτερο είδος άσκησης είναι αυτό που πράγματι κάνετε και σας ευχαριστεί. Μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια και τα οφέλη δεν θα αργήσουν.

imommy.gr