Η Γ΄τάξη του 5ου Γυμνασίου στη Βουλή των Ελλήνων

Η  Γ΄ τάξη   του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό, επισκέφθηκε την Αθήνα. Μετακινηθήκαμε με λεωφορείο και η πρώτη μας στάση  έγινε στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης  Θερμοπυλών.

Στην  αίθουσα, ‘Διηνέκης’ του Κέντρου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια τρισδιάστατη ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών. Στην διάρκεια της προβολής αισθανθήκαμε  σα να μεταφερθήκαμε στο 480 π.χ.  και να παρακολουθούμε  τον Εφιάλτη να καθοδηγεί  μέσα στη νύχτα τους Πέρσες. Τέλος στην αίθουσα ‘Θερμοπύλες’ παίξαμε στα διαδραστικά τραπέζια μαθαίνοντας για τους Περσικούς πολέμους.

Επόμενος σταθμός μας το Νομισματικό  Μουσείο Αθηνών όπου μέσω των εκθεμάτων του περιηγηθήκαμε στην Ιστορία του τόπου μας. Το  Νομισματικό  Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του Τσίλερ με υπέροχη νεοκλασική αρχιτεκτονική και είχε  πρώτο ένοικο τον   Ερρίκο Σλήμαν,  τον  «πατέρα της μυκηναϊκής αρχαιολογίας».

Στη συνέχεια αφού είδαμε το κέντρο της Αθήνας επισκεφτήκαμε το επιβλητικό κτήριο του Ιδρύματος «Νιάρχος». Παιδεία, πολιτισμός και βιωσιμότητα είναι  τα τρία κύρια στοιχεία που συνδύασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano σ΄αυτό το υψηλής αισθητικής έργο. Το όλο έργο αποτελεί  υπόδειγμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και αυτό διαφαίνεται σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού του – από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο λειτουργεί επίσης ως πράσινη σκεπή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, ως το Κανάλι, το οποίο παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο τον χώρο, και το φωτοβολταϊκό στέγαστρο που παράγει ενέργεια για τις ανάγκες των δύο κτιρίων και συμβάλλει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2.

Αργότερα μετά από  μια βόλτα στο Ζάππειο και  στο Προεδρικό Μέγαρο καταλήξαμε  στο επιβλητικό κτήριο της Βουλής. Το κτήριο έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου και  έναν αιώνα αργότερα μετατράπηκε σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο στο πέρασμα των χρόνων. Στην είσοδο του κτηρίου μας περίμενε ομάδα υποδοχής και εκλεγμένοι εκπρόσωποι από το Νομό Τρικάλων οι οποίοι μας ενημέρωσαν για την οργάνωση και τη λειτουργία της Βουλής και τέλος μας ξενάγησαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, της Γερουσίας και στην αίθουσα «Ιωάννη Καποδίστρια».

Μετά το εντατικό πρόγραμμα της 1ης ημέρας μας περίμενε ένα πλούσιο δείπνο το οποίο μας χαλάρωσε και μας έδωσε δυνάμεις για την επόμενη ημέρα. Η 2η ημέρα είχε ανάβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και  ξενάγηση στο πιο θαυμαστό έργο όλων των εποχών, τον Παρθενώνα. Κατόπιν κατηφορίσαμε προς το  νέο μουσείο της Ακρόπολης μέσα από την γραφική και λιλιπούτεια συνοικία «Ταναφιώτικα». Με δέος παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εντυπωσιαστήκαμε από την αρχιτεκτονική του κτηρίου, θαυμάσαμε τα εκθέματα, ενημερωθήκαμε για την ιστορία τους, βιώσαμε μια μοναδική εμπειρία  που όλοι μας θέλουμε να την επαναλάβουμε.

Μετά τις 2:00 το μεσημέρι ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι  από την επίσκεψή  μας  στην Αθήνα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τα Τρίκαλα και στο νου μας ήρθαν οι στίχοι του Αλεξανδρινού ποιητή:

«Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν»

Για την Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Μαριτίνα Γεωργαλά

Κόκκαλης Κωνσταντίνος

Πίσπα Βασιλική