Γραφείο κάνναβης στο υπουργείο Υγείας

Στη σύσταση ειδικού γραφείου για την ιατρική κάνναβη προχωράει το υπουργείο Υγείας. Το γραφείο θα υπάγεται στη Διεύθυνση Φαρμάκου του υπουργείου, και θα έχει την ευθύνη όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σχετικά με τη συνταγογράφηση και χορήγηση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Παράλληλα, θα συσταθεί στον ΕΟΦ επιστημονική επιτροπή με ειδικούς επιστήμονες που θα έχουν την επιστημονική εποπτεία της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στη χώρα μας. Η επιτροπή θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για τις προϋποθέσεις χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης. Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για τα κριτήρια και τις ενδείξεις συνταγογράφησης της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ εκκρεμεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση για τις ακριβείς διαδικασίες και προδιαγραφές παραγωγής κάνναβης για ιατρική χρήση.

Τα επόμενα θεσμικά βήματα που ανοίγουν τη νόμιμη πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διημερίδα «ΥES WE CAN-NABIS» της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «κάθε νέο βήμα έχει δυσκολίες υλοποίησης τις οποίες αναγνωρίζουμε και θα προσπαθήσουμε να υπερβούμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι να εισαχθούν κανόνες για την ορθή χρήση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τον τρόπο συνταγογράφησης, να εφαρμοστούν θεραπευτικά πρωτόκολλα, να δημιουργηθεί μητρώο ασθενών και να οριστούν οι ειδικότητες γιατρών που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν τα προϊόντα. «Αυτό διασφαλίζει ότι τα προϊόντα θα απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και δεν θα γίνουν αντικείμενο παράλληλης αγοράς», τόνισε.

Η ιατρική χρήση κάνναβης για συγκεκριμένες παθήσεις θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα πριν από περίπου δέκα μήνες, ωστόσο η διαδικασία για την «έκτακτη εισαγωγή» των φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης μέσω ΕΟΦ –αφού τα προϊόντα δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα– είναι αρκετά δύσκολη και ελάχιστοι γιατροί και υπηρεσίες υγείας τη γνωρίζουν. Αρχές Μαρτίου 2018 ψηφίστηκε νόμος για την παραγωγή στη χώρα και προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ο νόμος προβλέπει την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων προς ιατρική χρήση, καθώς και την εγκατάσταση-λειτουργία μονάδας παραγωγής των προϊόντων αυτών. Για τις σαφείς διαδικασίες στη χορήγηση της έγκρισης, τη φύλαξη και ασφάλεια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των μονάδων, τη μεταφορά των προϊόντων κάνναβης, τους ελέγχους κ.ά., ο νόμος παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις, η υπογραφή-έκδοση των οποίων εκκρεμεί.

kathimerini.gr