«Γουστάρω τον Ταμήλο»

stabpaola4-thumb-large

Πρώτα έφερα στο μυαλό μου τον «Ωραίο Μπρούμελ» Τζοχατζόπουλο, τον Αβραμόπουλο, τον Τσίπρα, τον Βούγια και τους άλλους ωραίους της πολιτικής μας σκηνής. Μετά έπεσα πάνω σε μια δήλωση της Πάολα: «εγώ προτιμώ άνδρες σαν τον Ταμήλο». Διάβασα και κάτι σχόλια κάτω απ’ το άρθρο του Γιάννη Παντελάκη κι έτσι βρήκα πιθανή απάντηση σ’ ένα ερώτημα που βασανίζει το νοήμον κοινό τις τελευταίες μέρες:

Γιατί ψηφίζουν τον Ταμήλο, διάολε;

Τον ψηφίζουν γιατί είναι ωραίος. Δεν λέω ότι είναι ο μοναδικός λόγος που τον προτιμούν, θα υπάρχουν και άλλοι λόγοι, ακατανόητοι για τον νορμάλ ψηφοφόρο. Η καλή εξωτερική του εμφάνιση όμως, πιστεύω παίζει τεράστιο ρόλο.

Η ομορφιά διαστρεβλώνει την κρίση, ειδικά όταν η τελευταία είναι αδύναμη. Κι έτσι, μπορεί να συμβεί το κακό. Να ψηφίσεις ένα άτομο που, μεταξύ άλλων κουλών, έχει χαρακτηρίσει ρομαντική την αιθαλομίχλη, έχει παντρέψει την Κλεοπάτρα με τον Οδυσσέα, έχει αρνηθεί ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό κι έχει πει ότι η ΔΕΗ παράγει 10 gigabyte ρεύμα (btw κι εμένα το usb μου έχει 2 κιλοβατώρες χωρητικότητα).

Τα λένε κι οι έρευνες για την ομορφιά: δίνει πλεονέκτημα κι έχει φανεί ότι το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική. Φινλανδική μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι ψηφοφόροι προκρίνουν τους όμορφους υποψήφιους. Ο λόγος; Μια όμορφη δημόσια παρουσία τους προτρέπει να την παρακολουθούν περισσότερο. Θεωρούν επίσης ότι οι όμορφοι άνθρωποι είναι πιο αξιόπιστοι και ανταποκρίνονται καλύτερα στις προκλήσεις της ζωής.

Έχει διαπιστωθεί μέχρι και ότι η ομορφιά, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα νεύρα του εγκεφάλου, δρα όπως οι ναρκωτικές ουσίες. Νά γιατί κοιτάμε σαν χάνοι ένα όμορφο πρόσωπο.

Εδώ ολόκληρη Πάολα είπε ότι είναι ο τύπος της, δεν θα υπάρχουν και άλλοι να λένε «γουστάρω τον Ταμήλο»; Δεν τον γουστάρει βέβαια η φαν του Justin Bieber, η Ρουβίτσα, η γκοθού, ο Karl Lagerfeld που έχει για μούσα τον Baptise Giabiconi, ούτε εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο και απορείς πώς μπορεί ένας τέτοιος τύπος να κάψει καρδιές.

Τον γουστάρουν όμως οι θαμώνες της εμποροπανήγυρης και του σκυλάδικου. Η γκόμενα του λαδέμπορου. Η καταναλώτρια του πρίτι μπρα και της έξυπνης σίτας. Η κυρία με το ξασμένο ξανθό μαλλί και την τρέσα που διαβάζει περιοδικό με ειδήσεις τύπου «Σοκ! Η Μενεγάκη αμακιγιάριστη στην παραλία».

Η κυρία αυτή, όταν βλέπει τον Ταμήλο να σέρνει τον χορό σε πίστες και να στέκεται καμαρωτός σε εξέδρες παρελάσεων και θρησκευτικών εορτών, νιώθει μια γλυκιά ανατριχίλα. Την ίδια που νιώθει και όταν ρίχνει το ψηφοδέλτιο με το όνομά του στην κάλπη.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

protagon.gr

.