Γουργουλιάνης: Ο κόσμος αφέθηκε γιατί ο «λύκος» δεν ήρθε νωρίτερα…

Στο τέλος του μήνα, με αρχές Δεκεμβρίου υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι θα μειωθούν οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό και δεν θα επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, καθώς, παρά το ότι βρισκόμαστε εν μέσω lock down, που εφαρμόζεται 60-70%, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων.
Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γιώργο Καρεκλίδη και αναφερόμενος στον αριθμό των μολύνσεων, τόνισε ότι δεν είναι αξιόπιστος δείκτης γιατί δεν ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται και αυτό που ζούμε στην πραγματικότητα είναι ότι έχουμε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει σημασία και είναι σημαντικό, είναι να δούμε πότε θα υπάρξει μείωση των ασθενών που προσέρχονται στα Νοσοκομεία και πότε θα μειωθούν οι νοσηλευόμενοι. Αυτό είναι το κύριο θέμα, γιατί έτσι επιβαρύνεται το σύστημα υγείας. «Αυτό με μια αισιόδοξη προοπτική, το βλέπω να γίνεται στο τέλος του μήνα με αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε.

Περιορισμένο το lock down

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι στη χώρα μας το lock down είναι πολύ περιορισμένο, κάτι που αναφέρουν και ξένα δίκτυα που παρακολουθούν την κατάσταση στη χώρα μας και εκτιμούσαν ότι πριν από λίγο καιρό ήταν 60-70%, ενώ η εκτίμηση του Μαρτίου ήταν ότι έφτανε περίπου στο 90% στην Ελλάδα.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι στις 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας και δύο εβδομάδες μετά (7 Νοεμβρίου) είχαμε αύξηση της θετικότητας των τεστ στη χώρα μας. «Άρα αυτό το μέτρο δεν απέδωσε, γιατί δεν εφαρμόστηκε και οι άνθρωποι δεν φορούν σωστά τη μάσκα. Επομένως ακόμη και τώρα δεν ξέρω ποια είναι η μέρα μηδέν για να υπολογίσω 14 μέρες και να πω πότε θα βγούμε», τόνισε.

Πίεση για τους ασθενείς πρόβλημα οι απώλειες

Αναφορικά με την πίεση που δέχονται καθημερινά οι γιατροί, ο καθηγητής απάντησε ότι η μόνη πίεση, είναι να κάνουν το καλύτερο για τους ασθενείς τους.
«Όταν υπάρχουν 60 νοσηλευόμενοι ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια και κίνδυνο επιδείνωσης ανά πάσα στιγμή και καθημερινά δύο ή τρεις γιατροί είναι θετικοί στον Covid και βγαίνουν από τη δύναμη της κλινικής, όταν κάποιοι άλλοι μπαίνουν σε καραντίνα καιόταν προσπαθείς να στρατολογήσεις εθελοντές για να προσφέρουν σ’ αυτό τον αγώνα, όλο αυτό δημιουργεί μια δύσκολη εξίσωση που προσπαθούμε να λύσουμε καθημερινά», ανέφερε.

Ο «λύκος» ήρθε νωρίτερα

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Γουργουλιάνη, οι νέοι ενήλικες, που ήταν και η αιτία που οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την έξαρση, είναι τα παιδιά που συνεχίζει να βλέπει στα πάρκα να συγκεντρώνονται χωρίς να φορούν μάσκα, δεν τρομάζει από την πανδημία, το κάπνισμα και άλλους κινδύνους, οπότε η καμπάνια που γίνεται και οι εικόνες από τη ΜΕΘ δεν τους επηρεάζουν.
«Νομίζω ότι έγινε ένα λάθος επικοινωνιακό, καλλιεργήθηκε ο φόβος από τις ανακοινώσεις και τη χρήση του όρου κρούσμα τόσο καιρό, για έναν λύκο που δεν ερχόταν τόσους μήνες, αλλά ήρθε λίγο νωρίτερα απ’ ότι τον περιμέναμε. Αν διάβαζε κάποιος τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου και άκουγε τα κεντρικά κανάλια, θα ένιωθε ότι από το καλοκαίρι ακόμα κινδυνεύουμε. Ο κόσμος αφέθηκε γιατί ο λύκος δεν ήρθε και ήρθε νωρίτερα και μάλιστα με ένταση στις δικές μας περιοχές», τόνισε.

Ελπίδα για τρία αποτελεσματικά εμβόλια

Αναφερόμενος στα εμβόλια που ακούγεται ότι θα κυκλοφορήσουν ακόμη και τον επόμενο μήνα, ο γιατρός είπε ότι πρέπει να γίνουν δημοσιεύσεις σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά, γιατί μέχρι τώρα έχουμε τις ανακοινώσεις των εταιριών που φαίνεται να πλειοδοτούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Εμείς αυτό που θέλουμε για να πούμε κάτι με βεβαιότητα, είναι να δούμε γραμμένα άρθρα για τα εμβόλια που έχουν κριθεί από καθηγητές και έχουν ανακοινωθεί θεαματικά αποτελέσματα. Ακολούθως υπάρχει η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών που επιτρέπουν την κυκλοφορία και τη χρήση των εμβολίων», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα όλα αυτά να είναι έτσι που θα κυκλοφορήσουν τρία εμβόλια με τέτοια αποτελεσματικότητα, που θα αλλάξουν την πορεία της πανδημίας.

Πηγή: magnesianews.gr