Γκάγκα: Θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα -Υπομονή δύο με τρεις εβδομάδες

«Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα», είναι το μήνυμα που στέλνει η Μίνα Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Live News» στο Mega, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και το άνοιγμα των σχολείων, επισήμανε πως «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα».

Ωστόσο, τόνισε το εξής: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».

Σχετικά με το πενθήμερο της καραντίνας, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Όμικρον περνάει πολύ γρήγορα.

«Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας», τόνισε.

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον: Τι δείχνει η γονιδιωματική ανάλυση των κρουσμάτων
«Ίσως να ξεπεράσουμε τα 50.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες»
«Έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών, ευτυχώς απλών κλινών Covid», προσέθεσε η κυρία Γκάγκα.

Στη συνέχεια, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αν και δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για τον αριθμό που μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα, εξήγησε πως υπάρχει η πιθανότητα «να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 50.000».

Παράλληλα, προέταξε πως και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχε αύξηση στα κρούσματα λόγω των test που διενεργούσαν οι μαθητές, αν και ομαλοποιήθηκαν στη συνέχεια.

«Το PCR δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε αν κάποιος μεταδίδει, είναι καλύτερο το rapid», συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Θέση της επιτροπής το «50%+1» στα σχολεία
Αναφορικά με το κλείσιμο των τμημάτων και το «50%+1», εξήγησε πως ήταν θέση της επιτροπής των ειδικών και όχι κυβερνητική απόφαση. «Αυτό ξέρω όσο ήμουν εκεί. Τώρα δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι μετά, γιατί δεν είμαι στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Αλλά στην πρώτη που ήμουν, ήταν στη συζήτηση της επιτροπής και όχι κυβερνητική απόφαση», συμπλήρωσε.

«Το 50%+1 είναι πιο εύκολο τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον και πλέον τα πρωτόκολλα ελέγχου είναι πιο αυστηρά. Είναι πιο εύκολο να κλείσουν τμήματα τώρα», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Τι ισχύει για την επίταξη ιδιωτών γιατρών
Τέλος, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, με την ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.

«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων, για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

Πηγή: www.iefimerida.gr\