Γιούνκερ: Αυτά προτείναμε στον Τσίπρα πριν αποφασίσει τη ρήξη

tsipra-giounker

Βολές Κομισιόν προς την Ελλάδα: Μονομερής η απόφαση των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Την κινητικότητα των τελευταίων ωρών γύρω από το ελληνικό ζήτημα ,έρχεται να ενισχύσει η κίνηση του Ζ. Κλοντ Γιουνκέρ να δημοσιοποιήσει την πρόταση που είχαν κάνει οι Θεσμοί στον Ελληνα πρωθυπουργό πριν επιλέξει να πάει σε δημοψήφισμα.

Ανεβάζοντας μάλιστα tweet στα ελληνικά « για την ενημέρωση του ελληνικού λαού» ο κ. Γιουνκέρ παραθέτει την πρόταση των Θεσμών αλλά και το χρονικό των διαπραγματεύσεων που δεν κατέληξαν «λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

« Στο Eurogroup του Σαββάτου θα υπήρχε και συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

‘Οπως επισημαίνει, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Για αυτούς που αναρωτιούνται τι έπεται, 1. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, 2. Η πόρτα παραμένει ανοικτή για διαπραγματεύσεις επί των τελευταίων προτάσεων της Κομισιόν», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν έχει ως εξής:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015.

Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγουμενη πρόταση δεν είναι πολλές, ωστόσο οι δανειστές έκαναν πίσω και δέχτηκαν την πρόταση της Ελλάδας για τον ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία (από 23%).

Επίσης, προτείνουν ΦΠΑ 13% και στα βασικά είδη διατροφής, αντί για 23%.

Παράλληλα, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και αύξηση φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του φόρου στα VLTS (στο 30% επί του μεικτού εσόδου-GGR) και αναφορά σε διαδικασία πώλησης αδειών για κινητή τηλεφωνία 4G και 5G.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γιούνκερ θα παραχωρήσει αύριο Δευτέρα 28 Ιουνίου 2015 στις 13:45 έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα.

.thetoc