Γιορτινή σαλάτα με σικορέ, ψητά κάστανα και μπλε τυρί

Υλικά

  • 2 σικορέ
  • 400γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα (μπορείτε να τα αγοράσετε κι έτοιμα συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ)
  • 3-4 αχλάδια ώριμα
  • 240γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο, καλής ποιότητας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μισά ψημένα κάστανα ανακατεύοντας συνεχώς για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά απέξω. Αλατοπιπερώνετε. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.

Καθαρίζετε τα αχλάδια από τις φλούδες. Τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες.

Ξεφυλλίζετε τα σικορέ πετώντας τα πρώτα εξωτερικά φύλλα και κόβοντας το χοντρό κοτσάνι της βάσης.

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη το ξίδι με τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια και έξι κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σικορέ, το τυρί θρυμματισμένο, τα κάστανα και τα αχλάδια. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με δύο κουτάλες, δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι, διορθώνετε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Το σικορέ ή αντίβ είναι ένα ασπρο-κιτρινοπράσινο και σπανιότερα κοκκινωπό λαχανικό, που θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα. Έχει γεύση δροσερή και ελαφρώς πικρή. Ωμό ταιριάζει με πιπεράτα τυριά, σολομό και μπρικ, ενώ μαγειρεμένο αποκτά γλυκιά γεύση και συνοδεύει υπέροχα κρέας και πουλερικά.

olivemagazine.gr