Υλικά
- 2 σικορέ
- 400γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα (μπορείτε να τα αγοράσετε κι έτοιμα συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ)
- 3-4 αχλάδια ώριμα
- 240γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
- 3 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
- 2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο, καλής ποιότητας
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τα αχλάδια από τις φλούδες. Τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες.
Ξεφυλλίζετε τα σικορέ πετώντας τα πρώτα εξωτερικά φύλλα και κόβοντας το χοντρό κοτσάνι της βάσης.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη το ξίδι με τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια και έξι κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σικορέ, το τυρί θρυμματισμένο, τα κάστανα και τα αχλάδια. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με δύο κουτάλες, δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι, διορθώνετε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή
Tips
Το σικορέ ή αντίβ είναι ένα ασπρο-κιτρινοπράσινο και σπανιότερα κοκκινωπό λαχανικό, που θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα. Έχει γεύση δροσερή και ελαφρώς πικρή. Ωμό ταιριάζει με πιπεράτα τυριά, σολομό και μπρικ, ενώ μαγειρεμένο αποκτά γλυκιά γεύση και συνοδεύει υπέροχα κρέας και πουλερικά.