Της Μαριάννας Αποστόλου
Οι συνάδελφοι που ανέλαβαν φέτος τη γιορτή στο 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων μας κατέπληξαν με την προσέγγιση της γιορτής που αφορούσε την εμπλοκή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπως και τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην τοπική μας κοινωνία.
Στο 1ο μέρος της γιορτής έγινε ανάγνωση του πρακτικού από την φιλόλογο Μαργαρίτα Πατουλιώτη, ορισμός σημαιοφόρων, παραστατών, παράδοση της σημαίας από τη διευθύντρια κ. Μαριάννα Αποστόλου…βράβευση των μαθητών/τριών … αριστεία …. βραβεία… χειροκροτήματα… Συγχαρητήρια αγαπητοί μας μαθητές και αγαπητές μας μαθήτριες, οι καρποί της γνώσης πάντα τα καλύτερα εφόδια για τη μετέπειτα ανοδική πορεία σας…
Στο 2ο μέρος οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Μαργαρίτα Πατουλιώτη και κ. Χρήστος Κογιάννης, που ήταν επιφορτισμένοι με τη διοργάνωση της εκδήλωσης, είχαν μια καινοτόμα ιδέα να προσεγγίσουμε τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία σε σχέση με ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να καλέσουμε τον τ. Γυμνασιάρχη του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων κ. Δημήτριο Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικό, ιστορικό – ερευνητή και συγγραφέα να προβάλλει μία σειρά σπάνιων αλλά και ανέκδοτων φωτογραφιών που αφορούσε την εμπλοκή της πόλης μας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην τοπική μας κοινωνία.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν συγκινημένος που μετά από λίγα χρόνια έβλεπε τους μαθητές /τις μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων (κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γυμνασιάρχη) τώρα να φοιτούν στο 8ο Λύκειο Τρικάλων έφηβοι/ έφηβες, ώριμοι και αλλαγμένοι. Με τη διατύπωση του κεντρικού θέματος «Τα Τρίκαλα στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο» προσδιορίστηκε η οπτική γωνία από την οποία επιλέχθηκε να ερευνηθεί το τοπικό ιστορικό παρελθόν και τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην απάντηση του κεντρικού ερωτήματος, δηλαδή στο ιστορικό συμπέρασμα και στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου. Η ενεργός συμμετοχή όλων μας στη παρουσίαση της εκδήλωσης επιβεβαίωσε την άποψη των ιστορικών ότι «…η μνήμη, όταν ακουμπά και πιάνει κουβέντα με την ιστορία, δυναμώνει και φωτίζει τον χρόνο….». Τη γιορτή παρουσίασαν οι μαθήτριες Αργυροπούλου Κρίστι και Πάτα Κασσιανή. Η χορωδία μας μετέφερε νοερά στην «Αλβανία» με τα «Παιδια της Ελλάδας», τον «Ναπολιτάνο» και τις «Γυναίκες Ηπειρώτισσες». Τη χορωδία συνόδευσε με το ακορντεόν η κ. Βούλγαρη η οποία είχε και την επιμέλεια της χορωδίας.
Νοιώθουμε υπερηφάνεια και δίνουμε βουβή υπόσχεση για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ευημερίας ως απόγονοι ηρώων χρέος μας να δείξουμε εθνική ενότητα και ομοψυχία. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία, η αγάπη, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στην παράδοση και στον πολιτισμό μας ας αναδειχτούν σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας. Απλές λέξεις, τεράστιο το νόημά τους. Έτσι μόνο θα αντισταθούμε σε κάθε ξενόφερτη αλλοίωση και θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας για τον συνάνθρωπό μας. Στην πορεία μας αυτή ας στηθεί φωτεινός σηματοδότης ο ανώνυμος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας που… Ήταν γενναίο παιδί!!! Mε τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά … Και το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο… Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας. Δεν έκλαψαν. Γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί!!! Είναι γενναίοι οι Έλληνες!!!
Αγαπητοί μαθητές/ριες, αγαπητοί συνάδελφοι / συναδέλφισσες, αγαπητοί υπεύθυνοι της γιορτής: Χρήστο και Μαργαρίτα, συντελεστές ήχου: Σεραφείμ και Βαγγέλη, αγαπητή υπεύθυνη της χορωδίας: Αναστασία, σας ευχαριστούμε θερμά … ήταν μια γιορτή αλλιώτικη, από αυτές τις γιορτές που μας συγκινούν με τις μνήμες, χωρίς πατριωτικές εξάρσεις, με αυθεντικότητα, τοπικό χρώμα και ευαισθησία. Η γιορτή έκλεισε με ένα γερό χειροκρότημα για τον κ. Δημήτριο Κωνσταντινίδη που έδωσε στην γιορτή μας τοπικό χρώμα και έδειξε τη σημαντικότητα της τοπικής ιστορίας. Και του χρόνου !!!