Γιώργος Σπαθής: Περιβάλλον και ποιότητα ζωής

 

Είμαστε ήδη στην νέα εποχή όπου τα γεγονότα και οι εξελίξεις σε όποια γωνιά της γης και αν εξελίσσονται, με ιλιγγιώδη ταχύτητα προσλαμβάνουν παγκόσμια δημοσιότητα και τεράστιες διαστάσεις.

Δεν είναι λίγες φορές όπου ο κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει ζήσει εφιαλτικές στιγμές, όχι, από αιτία πολέμου, αλλά εν καιρό ειρήνης, όπως είναι αυτή της παγκόσμιας επιδημίας από τον Κορωνοϊό, που με επιθετικούς ρυθμούς εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας τρόμο και φόβο.

Ο κόσμος εύλογα παντού όπου κι αν βρίσκεται αναρωτιέται, είναι τυχαία η όχι η εξάπλωση της πανδημία, γιατί οι πιο αναπτυγμένες χώρες δεν αντέδρασαν έγκαιρα να τον αντιμετωπίσουν και να εξασφαλίσουν την θωράκιση τους απέναντι στον επιθετικό και επικίνδυνο ιό;

Το ζήτημα είναι σοβαρό και διαχρονικό. Όμως αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι τους δεν άκουσαν το SOS που έστελνε
το 1992 η «Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Γης» από το Ρίο ντε Τζανέιρο εκεί όπου υπήρξε η πιο κρίσιμη καμπή του περιβάλλοντος δεν σεβαστήκαν το πρωτόκολλο του Κιότο και τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αποφάσεις που
έθεταν τις βάσεις για διεθνείς συμφωνίες, δεν τις έλαβαν υπόψη τους.

Όπως ακόμα και τώρα οι «μικροί ηγέτες» των μεγάλων χωρών, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τη στάση τους και τη θέση τους με τα περί της «ανοσίας της αγέλης», και ότι προτεραιότητα τους πια δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά η πιστή προσήλωσή τους στις αγορές και την οικονομία.

Την ώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη ηγεσίες και κοινωνίες προβληματίζονται για την επομένη μέρα, σε ποια νέα πραγματικότητα θα βρεθούμε, τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να προσαρμοστούμε.

Η αβεβαιότητα αυτή γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική διότι κάθε
φορά που η ανθρωπότητα γνωρίζει μια τέτοια δραματική ιστορία όπως η πανδημία του κορωνοϊού, έρχεται και επανέρχεται η ιδέα της νέας των πραγμάτων τάξη χωρίς ιδεολογικό στίγμα και πολιτικό περιεχόμενο.

Το όραμα και οι μεγάλοι στόχοι της ανθρωπότητας, του τρόπου ζωής μας, η συνεργασία των εθνών για ειρήνη, φιλία των λαών, η προστασία του περιβάλλοντος, για την ισονομία και τη δημοκρατία, παραμένουν αναλλοίωτες θέσεις .

Αυτές οι βασικές αρχές αποτέλεσαν και τα θεμέλια οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι΄αυτό μέσα σ΄ αυτή πρέπει να
πορευτούμε και να διεκδικήσουμε ισότιμα ι την διαμόρφωση των ζωών μας, την καθημερινότητα μας για την επομένη μέρα.

Γιώργος Σπαθής πρώην Δήμαρχος