Γιώργος Κυρίτσης : Η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια

kyritsis-660

«Ήρθε η ώρα πια για συνέργιες. Η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια με συγκεκριμένη στόχευση και σύμπλευση όλων των φορέων».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Κυρίτσης, απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών του Ορεινού Οδικού Άξονα Τρικάλων – Άρτας, ο Δήμος Πύλης, το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, το Τ.Ε.Ε. κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας και το ΓΕΩΤΕ κεντρικής Ελλάδας, με θέμα «Ανάπτυξη της ορεινής νοτιοδυτικής Πίνδου Τρικάλων μετά την ολοκλήρωση του φράγματος Αχελώου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημαρχείου Πινδαίων και ήταν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Τρικάλων χαρακτήρισε τα θέματα συζήτησης της ημερίδας εξέχουσας σημασίας. «Είμαστε πλέον σ’ ένα κατώφλι που ή θα το διαβούμε ή θα μείνουμε σαν μαρμαρωμένοι θεατές χωρίς καμία απολύτως θέληση ή ουσιαστικά κατανόηση των δυνατοτήτων που έχουμε. Εξηγώ λοιπόν – κάτι που έχω πει πολλές φορές και με όποια ευκαιρία μου έχει δοθεί – ότι πρέπει να αφυπνιστούμε και να προχωρήσουμε στην ταχύτατη αξιοποίηση όλων εκείνων των προτερημάτων της περιοχής μας που μέχρι πρότινος δεν δίναμε την ανάλογη σημασία».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή έκανε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, καθώς έχουν δοθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για ένα αναπτυξιακό και εθνικό έργο και επομένως θα πρέπει να αποπερατωθεί. Από ένα εθνικό έργο βέβαια δεν θα πρέπει να υπάρξουν σε καμία περίπτωση χαμένοι. Γι’ αυτό και το κράτος θα πρέπει να φροντίσει για την αποζημίωση των κατοίκων της περιοχής της Μεσοχώρας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την αναπτυξιακή μας πορεία. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για την συνέχιση του έργου και το μόνο που έχουμε μέχρις στιγμής ακούσει είναι ανακοινώσεις και υποσχέσεις.

Όσον αφορά τον τουρισμό ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθεί πιο «επιθετικά» ο εναλλακτικός τουρισμός που μπορεί να αξιοποιήσει τα τοπικά μας χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ο ορεινός, συνεδριακός, θρησκευτικός, γαστρονομικός και φυσικά ο αγροτουρισμός. Σ’ αυτό το σημείο πρότεινε την συνεργασία από τους τοπικούς φορείς με την Περιφέρεια αλλά και με συλλόγους φορέων και επαγγελματιών ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια. Οι όποιες προτάσεις των τοπικών φορέων όμως θα πρέπει από την Περιφέρεια να φτάσουν στα αρμόδια υπουργεία και να δρομολογηθούν με τρόπο συντεταγμένο για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου στην περιοχή μας. Αλλιώς, εξήγησε ότι θα μείνουμε δυστυχώς σε ευχολόγια και οι όποιες συζητήσεις γίνουν δεν πρόκειται να έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε…

«Αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει μόνοι μας να αναδείξουμε την γραμμή σύνδεσης ‘Λίμνη Πλαστήρα – Μεσοχώρα – Περτούλι – Ασπροπόταμος – Μετέωρα – Τρίκαλα’, για όποιον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή ή να την επισκεφθεί, δεν πρόκειται να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι αποσπασματικό και βραχυπρόθεσμο. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των προϊόντων αυτής της γραμμής σύνδεσης», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο έργο που επιτελεί στο δάσος του Περτουλίου το τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρότεινε λοιπόν μια σύμπραξη του Α.Π.Θ. με τις τοπικές αρχές και τους φορείς καθώς η μακρόχρονη προσφορά του επιστημονικού προσωπικού στην περιοχή μας θα ήταν σημαντικό να αναγνωριστεί εμπράκτως και να ζητηθεί η τεχνογνωσία τους σε κοινά προγράμματα.

Ο κ. Κυρίτσης έκλεισε την τοποθέτησή λέγοντας ότι «η επιστημονική κοινότητα είναι πολύτιμη για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το ερευνητικό της έργο είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουν μια συντονισμένη προσπάθεια οι φορείς μαζί της. Η προσφορά και του Α.Π.Θ. αλλά και του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας θα είναι καταλυτική για την οποιαδήποτε μελλοντική μας προσπάθεια και νομίζω ότι η ημερίδα αυτή καταδεικνύει ότι η ώρα για τις συνέργιες έχει φτάσει. Φυσικά θα είμαι κι εγώ αρωγός και συμπαραστάτης τέτοιων πρωτοβουλιών και για αυτόν τον λόγο θέτω και αυτού του είδους την πρόταση στον σημερινό διάλογο».

.