Γιώργος Καΐκης: Φτάνει πια το δούλεμα!

Γεμάτες τσέπες … και μετά φιλανθρωπία από super market & ΚΕΔΕ

Κάνοντας «ταμείο» από την προηγούμενη φάση της πανδημίας, οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση εσόδων της τάξης του 31%, που μεταφράζεται σε συνολικό τζίρο 1,197 δισ. ευρώ (!) από 24/2 μέχρι 19/4, σε διάστημα δηλαδή μόλις οκτώ βδομάδων. Ειδικά τη Μεγάλη Βδομάδα, η αύξηση των πωλήσεων σε αξία άγγιξε το 32,8% σε σχέση με πέρυσι.

Οι σουπερμαρκετάδες βγαίνουν από αυτήν τη φάση της πανδημίας με τις τσέπες γεμάτες και, το σημαντικότερο, με νέα όπλα στη φαρέτρα τους, ώστε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, που δεν πήρε αναστολή, αλλά επιταχύνθηκε την περίοδο της πανδημίας, με τις ΠΝΠ της κυβέρνησης. Αυτές που, εκτός των άλλων, επιτρέπουν τη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, την αυθαίρετη διαμόρφωση των ωραρίων και της υπερωριακής απασχόλησης, όπως και πολλά άλλα.

Είναι φανερό επομένως ότι η πανδημία είχε κερδισμένους και χαμένους, αν σκεφτεί κανείς το ζόρι που τράβηξαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, εκτεθειμένοι στην εξαντλητική δουλειά και στα ελλιπή μέτρα προστασίας, με μόνη «ανταμοιβή» τα δακρύβρεχτα «μπράβο» της κυβέρνησης και ένα ψωροεπίδομα από τους εργοδότες.

Μετά έρχεται και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κύριος Παπαστεργίου, να ευχαριστήσει μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την «σημαντική» βοήθεια που προσφέρουν με την παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης για τα κοινωνικά παντοπωλεία της χώρας.

Βοήθεια που είναι στην κυριολεξία κοροϊδία αν συγκριθεί με την κερδοφορία τους την ίδια περίοδο.

Γιώργος Καΐκης , Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τρίκαλα 8 Μάη 2020