Γιώργος Ηλιάδης: Συνέδριο – γέφυρα με τους προοδευτικούς πολίτες

Όπως συμβαίνει στη ζωή και στη μηχανική έτσι και στην πολιτική οι γέφυρες για να χτιστούν χρειάζονται πριν από όλα ισχυρά θεμέλια. Θεμέλια που στηρίζονται στη βάση και όχι στην κορυφή, στους απλούς πολίτες και όχι στις οποίες ηγετικές ελίτ ή σε ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφές μισθοφορικών στελεχών.

Για αυτό και σήμερα το μόνο ειλικρινές και πραγματικό κάλεσμα για την ανασύνταξη και ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα είναι αυτό που γίνεται μέσα από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Γιατί πολύ απλά είναι η μόνη πρόσκληση που απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν και να ξαναπάρουν τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και την ίδια μας την Πατρίδα στα χέρια τους. Πρόκειται άλλωστε για μία πλατιά δημοκρατική διαδικασία στην οποία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο δεν θα έχουν κάποιοι επαγγελματίες ” σοσιαλδημοκράτες” οι άλλοι “κεντροαριστεροί” της αποκριάς μα οι 212.000 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής καθώς και όσοι ακόμη επιθυμούν να συμπορευτούν μαζί μας για να δούμε επιτέλους τον τόπο μας να αλλάζει προς το καλύτερο.

Σε αυτή τη διαδικασία, η κοινή μας συνισταμένη ήταν και είναι οι πολιτικές μας αξίες.

Ενοποιητικός κρίκος των πολιτικών παραδόσεων που θέλουμε να παντρέψουμε, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του κοινωνικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας είναι ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας που συνοψίζεται σε 6 γράμματα. Είναι το “Πρόγραμμα Ε-Λ-Λ-Α-Δ-Α”. Ένας οδικός χάρτης κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων made in Greece που βάζει τέλος στη λογική των δανεικών λύσεων και των προκατασκευασμένων πολιτικών σε μια πρωτεύουσα του εξωτερικού, μακριά από τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και των απλών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Τερματίζει ακόμη το πολιτικό βόλεμα της δεξιάς και αριστερής συντήρησης των τελευταίων χρόνων της αδράνειας, της αυταπάτης ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τη μοίρα μας, της παθητικής στάσης αντιστάσεις απέναντι στα μεγάλα συλλογικά μας προβλήματα. Μιας τακτικής που μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά για λίγο καιρό και να χαρίζει εύκολες δικαιολογίες αλλά δεν προτείνει καμία λύση. Πολύ περισσότερο μοιάζει να μετατρέπει την οικονομική κρίση που δεν επιλύει σε μια κρίση θεσμών, σε μια κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας παρουσιάζοντας το πολιτικό σύστημα και τους βουλευτές όχι ως εντολοδόχους των πολιτών που τους εκλέγουν αλλά περίπου ως υπαλλήλους των δανειστών της χώρας.

Σε αυτή την κρίση της Οικονομίας και της Δημοκρατίας δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε με περισσότερη Δημοκρατία και περισσότερη Πολιτική. Γιατί αυτές οι δύο έννοιες είναι που συνιστούν το πραγματικό αντίδοτο στη σύγκρουση της Πολιτικής με την Οικονομική Εξουσία. Μόνο με περισσότερη πολιτική, με ενεργά κινήματα πολιτών θα καταφέρουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού να ρυθμίσουν τις αγορές, να υπερασπιστούν το κοινωνικό κράτος και να επιβληθούν απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα γίνεται κτήμα των πολιτών καθώς θα διασφαλίζει τη δίκαιη αναδιανομή των κοινωνικών βαρών εκεί που η αγορά αστοχεί. Αυτή η “επιστροφή στην πολιτική” αποτελεί συνάμα και μια νίκη της ίδιας της Δημοκρατίας. Μια επιβεβαίωση αυτού που από μεταπολεμική βεβαιότητα κατέληξε μύθος στις μέρες μας. Ότι δηλαδή τα πράγματα, η ασκούμενη οικονομική πολιτική μπορεί να αλλάξει μέσα από εκλογές, μέσα από την ψήφο και την παρέμβαση των πολιτών.

Αυτή είναι και η δική μας πολιτική φιλοδοξία για αυτό το Συνέδριο στο Κίνημα Αλλαγής. Να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης, τη φυσιογνωμία και το προγραμματικό πλαίσιο της πολιτικής μας οικογένειας. Να ανασυντάξουμε το χώρο μας για να ανασυντάξουμε τη χώρα μας. Άλλωστε η ήττα όχι απλά της κυβέρνησης αλλά των συντηρητικών πολιτικών στην Ελλάδα δεν κρίνεται από τα ποσοστά του κυρίου Τσίπρα και του κυρίου Μητσοτάκη ή τον συσχετισμό τους. Δεν διασφαλίζεται από μια πρόσκαιρη νίκη του ενός ή του άλλου για να επιστρέψουμε στα ίδια μετά από λίγο διάστημα ίσως με ένα γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και έναν ροζ στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως, η ήττα των συντηρητικών πολιτικών κρίνεται από την εκλογικό αποτέλεσμα  του δικού μας εγχειρήματος, από την δυναμική του Κινήματος Αλλαγής.

Γι΄αυτό και το δικό μας κάλεσμα έχει ισχυρά θεμέλια στις προοδευτικές μας αξίες και στηρίζεται στη βάση, στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Είναι ένα συνέδριο – γέφυρα με τους προοδευτικούς πολίτες.