Γιώργος Μπαμπαλιάρης: Αυτοί που φεύγουν (Χρήστος Λαϊάκης)

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο καταγόμενος από την Αγία Παρασκευή(Τζιούρτζια) Ασπροποτάμου,Χρήστος Λαϊάκης, του Στυλιανού και της Ευαγγελίας το γένος Κούτσια-Ράπτη.

Ο εκλιπών περάτωσε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στις  Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποφοιτώντας ως Μηχανολόγος Μηχανικός(Mechanical engineering) από το University of Maryland College Park,κατόπιν συνέχισε με μεταπτυχιακές

σπουδές παίρνοντας το MS (master) από το University of

Pensylvania.

Μετά το πέρας των σπουδών του παρέμεινε αρκετά χρόνια και εργάστηκε ως Μηχανολόγος Μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες(Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Βοστώνη) αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα ως project manager μεγάλων εταιριών, πραγματοποιώντας μελέτες για διάφορα κτίρια συμπεριλαμβανομένων, κυβερνητικών κτιρίων και Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων(George Washington University), καθώς και για μεγάλα project εκτός USA, όπως μεγάλα Κτηριακά συγκροτήματα-Ξενοδοχεία και Εμπορικά κέντρα στη Ν. Αφρική.

Όμως ο νόστος για την πατρίδα και η έντονη επιθυμία για επιστροφή, τον κάνουν να αφήσει την πετυχημένη επαγγελματική του καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να

επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Εκεί δραστηριοποιείται στον τομέα των μηχανολογικών-ηλεκτρολογικών μελετών, δημιουργώντας Τεχνική Εταιρεία και συνεχίζει να αναλαμβάνει μεγάλα έργα κάποια εκ των οποίων η ανακαίνιση της Βουλής των Ελλήνων, συμμετοχή στην κατασκευή του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, μηχανολογικές μελέτες σε σταθμούς του Μετρό Αθηνών κ.α.

Στην προσωπική του ζωή, ερχόμενος στην Ελλάδα παντρεύεται

την Κυριακή Φαγκρίδα με την οποία αποκτούν την κόρη τους Ευαγγελία(Λία), βιολόγο σήμερα, με Ακαδημαϊκή καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι το τέλος της ζωής του ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του, το χωριό του, την Αγ. Παρασκευή (Τζούρτζια) την οποία συχνότερα, όταν ήταν πιο νέος, επισκεπτόταν και πιο αραιά μετέπειτα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Τρικαλινής γης που θα τον δεχτεί.

Γιώργος Κ. Μπαμπαλιάρης