Γίγαντες στον φούρνο με λουκάνικο

Η συνταγή της ημέρας είναι ένα παραδοσιακό φαγητό, άκρως γευστικό και μυρωδάτο.

Οι γίγαντες πλακί προσφέρονται για ένα υγιεινό και απολαυστικό γεύμα, πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να λειτουργήσει από συνοδευτικός μεζές για τσίπουρο έως κυρίως γεύμα. Όταν δε, συνοδεύεται από φέτα και ψωμί, τότε το φαγητό απογειώνεται!

Είναι σημαντικό να εντάσσουμε τα όσπρια στη διατροφή μας και οι γίγαντες στον φούρνο πάντα θα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά.

«Προσωπικά το συγκεκριμένο πιάτο είναι ένα από τα αγαπημένα μου παραδοσιακά φαγητά» σημειώνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος στο προφίλ του στο Instagram, όπου αποκαλύπτει πώς θα φτιάξουμε την απίθανη συνταγή του.

Tip: Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να μουλιάσεις τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

Συστατικά για γίγαντες πλακί στον φούρνο

  • 500 γρ γίγαντες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 3 λουκάνικα χωριάτικα
  • 4 τομάτες ή 400 γρ κον κασέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 50 ml κόκκινο κρασί 
  • 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
  • 1 δάφνη
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο
  • 400ml νερό
  • 1 κ.τ.γ ζάχαρη
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών

Εκτέλεση συνταγής:

Βάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με λίγο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και τους γίγαντες και τους βάζουμε να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά (μετράμε από την ώρα που θα πάρει βράση). Αν θέλουμε προσθέτουμε κρεμμύδια, καρότα, σέλερι που είναι μαλακά και δεν μας κάνουν για μαγείρεμα.

Όταν μαλακώσουν στραγγίζουμε και κρατάμε 1 κούπα απ τον ζωμό. Τρίβουμε τις 2 τομάτες στον τρίφτη και τις άλλες δυο τις κόβουμε σε κύβους Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το λουκάνικο σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο, την δάφνη, τις πιπεριές με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σέλερι σε κύβους, τα καρότα σε κύβους, σοτάρουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο. Προσθέτουμε τις τομάτες, τους γίγαντες, το νερό, την ζάχαρη και τον κύβο.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί όταν πάρει βράση 25χ35 και ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο στους 180 για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αν έχουν μαλακώσει ψήνουμε για λίγο χωρίς αλουμινόχαρτο να πάρουν χρώμα. Τέλος πασπαλίζουμε με μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο και φρέσκο ελαιόλαδο. Ετοιμο!

bovary.gr