Υλικά
Μερίδες: 4
Για το χούμους
Για την πάστα πιπεριάς
Διαδικασία
- Για τους γίγαντες χούμους με πάστα από πιπεριά Φλωρίνης ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό.
- Ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, τις 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, τα 2 κλωνάρια θυμάρι, τη ρίγανη, τη δάφνη, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι, και βράζουμε για 1½-2 ώρες, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν.
Πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
- Σε ένα μικρό ταψί ψήνουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και τα τσίλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C, για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε τα σκόρδα και τα τσίλι από το ταψί και τα βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Συνεχίζουμε να ψήνουμε τις πιπεριές για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να «μαυρίσουν» εξωτερικά.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές στο μπολ με τα σκόρδα. Σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη.
- Όταν κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, την πάπρικα, τον ντοματοπελτέ, το ξίδι και τα μισά καρύδια και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή πάστα. Αλατοπιπερώνουμε.
Χούμους
- Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο και τα 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι για 4-5 λεπτά. Πετάμε το σκόρδο και κρατάμε το θυμάρι και το λάδι.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα φασόλια μαζί με 70 ml από το λάδι θυμαριού. Αν χρειαστεί, τα χτυπάμε σε δόσεις μέχρι να αλεστούν καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Σερβίρισμα
- Σε πιατέλα σερβίρουμε το χούμους και από πάνω την πάστα με τις πιπεριές.
- Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα καρύδια και το τηγανητό θυμάρι.
- Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες.
gastronomos.gr