Γιατί τα τυριά του κοινωνικού παντοπωλείου, έπρεπε να μυρίζουν

cheese

Οδηγός για τα πιο “βρωμερά τυριά”….στον κόσμο.

Τα τυριά του κοινωνικού παντοπωλείου ,τα όποια υποτίθεται ότι μύριζαν, συμφώνα με τις εξηγήσεις που δοθήκαν, ήταν gourme τυριά. Για αυτό και μύριζαν περίεργα.
Στο εξωτερικό χωρίς ταμπού τα αποκαλούν και βρωμερά τυριά.

Η βιομηχανία παρασκευής τυριών σε όλο τον κόσμο αποδεικνύει πως «φύση» και «πολιτισμός» δεν είναι απλώς αδιαχώριστα, αλλά σχετίζονται απόλυτα. Ωστόσο ένα πρόσφατο Ελληνογαλλικό πρότζεκτ πηγαίνει την παρασκευή τυριού σε διαφορετικά και ίσως ανατριχιαστικά επίπεδα.

Το πρότζεκτ που ονομάζεται «Selfmade» εκπονήθηκε από τη βιολόγο Χριστίνα Αγαπάκη και ειδικός στα αρώματα Σισέλ Τολάς, οι οποίοι συνέλεξαν βακτήρια από τον αφαλό, τα πόδια, το στόμα και τα δάκρυα καλλιτεχνών, των συγγραφέων, και τυροκόμοι να δημιουργήσει 11 «ανθρώπινα τυριά».

Οπως εξηγεί η Αγαπάκη, «αυτά τα τυριά προορίζονται μόνο ως “τροφή για σκέψη”. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι μετά την πρώτη ενστικτώδη αντίδραση αηδίας, το κοινό να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τις διασταυρώσεις των ανθρώπων και των μικροβιακών καλλιεργειών.»
Ακολουθούν τα πιο παράξενα τυριά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά :

Τυρί από μητρικό γάλα
Μία ιδέα για τους χορτοφάγους λάτρεις του τυριού. Την ιδέα εισήγαγε ένας σεφ από τη Νέα Υόρκη, ο Ντάνιελ Ανγκερερ, ο οποίος κατασκεύασε τυρί από το γάλα της συζύγου του. Ωστόσο επειδή οποιοδήποτε ανθρώπινο στοιχείο συνδυάζεται με τρόφιμα, οι κριτικοί επιτέθηκαν στο «ανθρώπινο τυρί» χαρακτηρίζοντας το κανιβαλιστικό. Μια δημοσιογράφος ωστόσο δοκίμασε το τυρί και όπως αναφέρει διαπίστωσε ότι είναι «παράξενα απαλό και ανάλαφρο, όπως η πανακότα.». Το τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης απαγόρευσε από τον σεφ να παράγει το συγκεκριμένο τυρί, ωστόσο η πρακτική του πλέον αποτελεί αντικείμενο πειραματισμού σε όλο τον κόσμο.

Vieux Boulogne – Το πιο βρωμερό τυρί στον κόσμο
Το προσωνύμιο του δεν αποτελεί υπερβολή, αφού πράγματι αυτό το τυρί ονομάστηκε το πιο βρωμερό τυρί του κόσμου σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθηστο Πανεπιστήμιο Κράνφιλντ της Αγγλίας το 2004. Η «ηλεκτρονική μύτη» και μια ομάδα από 19 ανθρώπινες μύτες του απένειμαν τον τίτλο, ξεπερνώντας ακόμη και το Époisses de Bourgogne, ένα άλλο γαλλικό τυρί με τόσο έντονο άρωμα που έχει ήδη απαγορευτεί στα Γαλλικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του Vieux Boulogne δημιουργήθηκε από μία μοναδική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η κρούστα του λούζεται με μπύρα, και η αλληλεπίδρασή της με τα ένζυμα στο τυρί ενεργοποιεί αυτή την ισχυρή οσμή .

Casu Marzu – Το τυρί με τις προνύμφες
Ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σαρδηνία, το τυρί αυτό κατασκευάζεται από πρόβειο γάλα και μέχρι εδώ όλα φαίνονται απολύτως φυσιολογικά. Μέχρι να αποκαλυφθεί το μυστικό του συστατικό: Προνύμφες από μύγες τυριού.

Casu marzu , σημαίνει «σαπισμένο τυρί» και για την παρασκευή του χρησιμοποιείται το οξύ από το πεπτικό σύστημα των προνυμφών για να διασπάσει το λίπος στο γάλα του προβάτου, με αποτέλεσμα ένα μαλακό και υγρό προϊόν. Με το πέρασμα του χρόνου, το casu marzu γεμίζει χιλιάδες προνύμφες .
Κάποιοι επιλέγουν να αφαιρέσει τα σκουλήκια πριν φάνε το τυρί, ενώ άλλοι δεν κάνουν. Είναι καθαρά θέμα γούστου. Ωστόσο όσοι επιλέγουν να το φάνε μαζί με τις προνύμφες πρέπει να καλύπτουν το τυρί με το χέρι, αφού αν τρομάξουν οι προνύμφες μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά ψηλά.

Pule – Το ακριβότερο Τυρί στον Κόσμο
Αν πιστεύετε ότι το Καμαμπέρ είναι ακριβό, τότε το Σερβικής παραγωγής τυρί pule από γάλα γαϊδούρας, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, με τιμή που αγγίζει τα 576 δολάρια το κιλό.
Χρειάζονται περίπου 25 λίτρα γάλα γαϊδούρας για να παρασκευαστεί ένα κιλό pule διότι το γάλα γαϊδούρας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεδομένου ότι κάθε θηλυκό γαϊδούρι μπορεί να παράγει μόνο 20 λίτρα γάλακτος το χρόνο, κάθε λίτρο κοστίζει περισσότερο από 50 δολάρια. Ετσι ένας Σέρβος γάιδαρος μπορεί να βγάλει περισσότερα χρήματα σε ένα χρόνο από ότι ένας νεαρός Σέρβος γιατρός.

Stilton

Αν και παράγεται σε blue Stilton και white Stilton, το blue είναι το πλέον γνωστό στην Μεγ. Βρετανία όπου και παρασκευάζεται. Χαρακτηρίζεται ως βασιλιάς των Αγγλικών τυριών λόγω των πολλαπλών αναφορών σε παλαιά κείμενα, λογοτεχνικά και ιστορικά. Ποικίλλει από πολύ σκληρό μέχρι πολύ μαλακό, σχεδόν σαν βούτυρο, ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσής του. Οι Βρετανοί το απολαμβάνουν κυρίως σκέτο με την συνοδεία κράκερ, αχλαδιού ή και σέλερι. Πολλοί το χρησιμοποιούν και στην μαγειρική σε σαλάτες ή και σούπες.
Taleggio

Αν και κατ’ εξοχήν χώρα παραγωγής τυριού, η Ιταλία δεν έχει πάρα πολλά “βρωμερά” τυριά. Το Taleggio αποτελεί εξαίρεση χάρη στην πολύ χαρακτηριστική επίγευση που αφήνει. Παραγώμενο από τον 10ο αιώνα στην Λομπαρδία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τυρί της περιοχής. Οι πρώτοι παραγωγοί το άφηναν σε σπηλιές να ωριμάζει, πλένοντάς το συχνά πυκνά με σφουγγάρια νοτισμένα σε αλατισμένο νερό. Όταν είναι πολύ φρέσκο, η μυρωδιά του είναι πολύ ελαφριά. Όσο όμως περνάει ο καιρός και το τυρί ωριμάζει, η μυρωδιά του γίνεται πολύ έντονη. Η λιπαρή του σύνθεση έχει κάνει τον κόσμο να το χρησιμοποιεί τόσο σε σαλάτες όσο και σε ζυμαρικά.
Epoisses

Τόσο “βρωμερό” που υπήρχε εποχή που απαγορευόταν οι Γάλλοι να το μεταφέρουν με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το αγαπημένο τυρί του Ναπολέοντα άργησε πολύ να βρει τον δρόμο του από την περιοχή Bourgogne στις Ευρωπαϊκές αγορές. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα στο εξωτερικό του είναι ικανό να σε ξεγελάσει για την υφή του τυριού. Μόλις όμως κόψεις ένα κομμάτι και δοκιμάσεις, συνειδητοποιείς πόσο κρεμώδης και μαστιχωτή είναι η σύνθεσή του. Η γεύση του είναι ιδιαίτερα γεμάτη γι’ αυτό και όταν συνοδεύει κάποιο πιάτο, προσφέρεται σε πολύ μικρή ποσότητα.
Pont l’ évêque

Πήρε την ονομασία του από μίας περιοχή της Νορμανδίας και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τυριά που παρασκευάστηκαν στην περιοχή. Το αστειάκι της περιοχής είναι ότι το κάθε κομμάτι μυρίζει τόσο παλιό σαν να έχει μπει στην ωρίμανση από τον 12ο αιώνα, τότε δηλαδή που ξεκίνησε η παραγωγή του. Παράγεται σε μικρά κομμάτια 100 ή 650 γραμμαρίων με το σώμα του τυριού να είναι πολύ μαλακό σε υφή και κρεμώδες. Μαζί με το Camembert, το Brie και το Roquefort, θεωρούνται τα πιο γνωστά Γαλλικά τυριά.
Munster

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ονομάζουν και monster εξαιτίας της ανυπόφορης μυρωδιάς του. Είπαμε όμως, αυτή η μυρωδιά σημαίνει ότι έχεις να περιμένεις πολλά στη γεύση του. 3 μήνες ωρίμανσης αρκούν για να αποκτήσει την χαρακτηριστική του μυρωδιά. Θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και “μοναστηριακό” μιας και η περιοχή του Munster στη Γαλλία είναι γεμάτη μοναστήρια, στα κελάρια των οποίων ωριμάζει το τυρί.
Limburger

Προέρχεται από την περιοχή του Limburg, περιοχή την οποία τώρα μοιράζονται το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία. Σήμερα , παράγεται κυρίως στη Γερμανία και αποτελεί το πλέον “βρωμερό” από τα γερμανικά τυριά. Η ζύμωσή του με ένα συγκεκριμένο βακτήριο το οποίο ευθύνεται και για την παραγωγή οσμών στο ανθρώπινο σώμα το ονομάζει επάξια, βασιλιά της ποδαρίλας. Η πλέον εντυπωσιακή ιστορία όμως αναφέρει ότι μία γυναίκα το 1985 έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στην Νέα Υόρκη επειδή ο άντρας της κατανάλωνε ασταμάτητα το συγκεκριμένο τυρί.
Camembert

Αρκετά πλούσιο και σε “χημεία” πέρα από γεύση, το camembert αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας και για μένα, δίκαια κερδίζει την μάχη με το ροκφόρ. Κρεμώδες και μαλακό σε υφή, είναι ιδανικό να το τρως σκέτο με μερικά κρακεράκια και κρασί. Δεν είναι δύσκολο να το βρεις ακόμα και σε ελληνικά σούπερ μάρκετ αλλά αν θες να απολαύσεις όλη τη γεύση του θα πρέπει να το παραγγείλεις από κάποια μικρή παραγωγική μονάδα. Οι μεγάλες βιομηχανίες χρησιμοποιούν παστεριωμένο γάλα για την παραγωγή του. Και ξέρεις, με το παστεριωμένο γάλα δεν μυρίζει τόσο έντονα.
Stinking Bishop

Από τα πιο παλαιά τυριά σε παραγωγή, το Stinking Bishop παράγεται με παστεριωμένο γάλα αγελάδος από την περιοχή του Gloucestershire. Κατά την ωρίμανσή του πλένεται πολύ συχνά με χυμό αχλαδιών, ο οποίος προσδίδει αυτό το πορτοκαλί χρώμα στο εξωτερικό του. Μετά από 6 με 8 εβδομάδες ωρίμανσης είναι έτοιμο να βγει στην αγορά . Καλά κλεισμένο σε προστατευτική συσκευασία γιατί η μυρωδιά του είναι πάρα πολύ έντονη. Στην ταινία Wallace and Grommit, η μυρωδιά του ανέστησε τον Wallace.
Roquefort