Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που «προσελκύουν» περισσότερο τα κουνούπια από κάποιους άλλους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Επιστήμονες εξηγούν πως η προτίμηση αυτή σχετίζεται με την μυρωδιά του κάθε ανθρώπου, η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το DNA του.
Σε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε «πατρικά» και «πανομοιότυπα» δίδυμα, επιβεβαιώθηκε πως το DNA και η οσμή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εάν τελικά θα τσιμπήσει κάποιον ένα κουνούπι, σύμφωνα με το CNNi.
Ειδικότερα, στην έρευνα αυτή, «πατρικά» και «πανομοιότυπα» δίδυμα εκτέθηκαν στο τσίμπημα κουνουπιών και διαπιστώθηκε πως τα «πανομοιότυπα» δίδυμα τσιμπήθηκαν στον ίδιο βαθμό, ενώ τα «πατρικά δίδυμα» σε διαφορετικό βαθμό.
Έτσι, η μελέτη αυτή απέδειξε πως πράγματι, τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους απ’ ο,τι κάποιους άλλους, εν μέρει λόγω της οσμής τους.
Οι επιστήμονες γνωρίζοντας, πλέον, ποιες ενώσεις στις ανθρώπινες οσμές προσελκύουν τα κουνούπια, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα φάρμακο, το οποίο θα μπορεί να αλλάξει την οσμή που εκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου να τον κάνει λιγότερο «ελκυστικό» για τα κουνούπια.
Το φάρμακο αυτό εκτιμάται πως μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα, σε περιοχές, όπου, το τσίμπημα κουνουπιών μπορεί να προκαλέσει μεταδοτικές ασθένειες, όπως μπορεί να είναι ο ιός Δυτικού Νείλου.