Γιατί πρέπει πρώτα να ανοίξουν οι εκκλησίες;

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού.

1ον. Διότι ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή. Τροφή του σώματος είναι οι υλικές τροφές. Τροφή της ψυχής είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Αν ασθενεί το σώμα μπορεί, αν έχουμε πνευματικότητα, η ψυχή μας να μην ασθενήσει. Αν όμως ασθενεί η ψυχή μας τότε σίγουρα θα ασθενήσει και το σώμα μας. Σε δεκάδες ιατρικά συνέδρια που έγιναν σ’ όλο τον κόσμο αναφέρονται στη θετική προσφορά της πίστεως και της προσευχής στον αγώνα κατά των ασθενειών. Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του κόσμου έχουν μέσα τους ναούς όπου προσεύχονται οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό.

2ον. Όπως είπε πρόσφατα ο κ. Μόσιαλος σε μια συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό η τελευταία επιστημονική μελέτη που έγινε στην Αμερική το 1999 δεν μπόρεσε να συσχετίσει μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας καμιά επιδημία με τις ακολουθίες και τους εκκλησιασμούς των Χριστιανικών τόσο στην Αμερική όσο και σε ολόκληρο τον γνωστό κόσμο. Χιλιάδες ιερείς μέσα στους αιώνες που διακόνησαν λεπρούς, φυματικούς, καρκινοπαθείς, φορείς του AIDS, κοινώνησαν από το ίδιο  Άγιο Ποτήριο και ποτέ δεν κόλλησαν καμιά μεταδοτική ασθένεια. Το ίδιο συνέβη και με εκατομμύρια πιστών που κοινωνούσαν από το κοινό ποτήριο με μια και μόνο λαβίδα.

3ον. Οι Εκκλησίες μας έκλεισαν «κατ’ οικονομίαν». Η Ιερά μας Σύνοδος και όλο το πλήρωμα των ενεργών χριστιανών γνωρίζουμε ότι μέσα στον χώρο της Εκκλησίας όπου υπάρχει η άκτιστη Χάρη του Αγίου Πνεύματος κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από οποιαδήποτε αρρώστια. Αποφάσισε όμως την τέλεση των μυστηρίων με λίγους πιστούς διότι οι ασθενέστεροι στην πίστη χριστιανοί και συμπολίτες μας ίσως αυτό δεν το πιστεύουν. Εάν μετά δεκαπέντε ημέρες από το Πάσχα υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων ποιος θα έπειθε όλους αυτούς ότι αιτία δεν ήταν ο Εκκλησιασμός της Μεγάλης Εβδομάδος;

Σωστά έπραξε η Ιερά Σύνοδος διότι ίσως και εμείς οι ιερείς με τους επιτρόπους δεν μπορούσαμε στον Επιτάφιο ή την Ανάσταση να πείσουμε τους πιστούς έξω από τις Εκκλησίες να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους και να αποφεύγουν τους ασπασμούς. Τώρα όμως που περάσαν οι εορτές και όλοι οι πιστοί έχουν ανάγκη να «αγοράσουν» και την «τροφή της ψυχής» ας ανοίξουν οι Εκκλησιές μας έστω με τους νόμους που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ. Θα είναι ντροπή για το Ορθόδοξο Ελληνικό κράτος να ανοίξει πρώτα τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τις καφετέριες όπως ακούγεται.

4ον. Με το κλείσιμο των Εκκλησιών σταμάτησαν να σιτίζονται και να παίρνουν χρηματική βοήθεια χιλιάδες άστεγοι, πτωχοί, ναρκομανείς, αλκοολικοί οι οποίοι έβρισκαν παρηγοριά και αγάπη έξω από τους ναούς μας. Ας αφήσουμε τους ιερείς τηρουμένων των αποστάσεων να ξαναρχίσουν αυτό που δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός μας, την ελεημοσύνη.

5ον. Ο εγκλεισμός μέσα στα σπίτια μας και η αποχή από την εργασία δυστυχώς αύξησαν την ενδοοικογενειακή βία, τα διαζύγια αλλά και τις ψυχικές ασθένειες. Οι  ψυχίατροι και τα ψυχοφάρμακα μπορούν να αναστείλουν για μικρό διάστημα αυτά τα προβλήματα όμως η οριστική  και ριζική τους λύση είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και ειδικά η Ιερά Εξομολόγηση και η Θεία κοινωνία. Ας μην τα στερούμε από τον λαό διότι τότε μπορεί να έχουμε λίγους σωματικούς θανάτους από τον κορονοϊό αλλά θα έχουμε πολλές χιλιάδες ψυχικούς. Μπορεί να μην γέμισαν τα νοσοκομεία αλλά θα γεμίσουν τα ψυχιατρεία.

Τέλος ας δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στην κυβέρνησή μας η οποία σε αντίθεση με άλλα κράτη που φοβήθηκαν το οικονομικό κόστος πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να σώσει όσο γίνεται περισσότερες ζωές. Τώρα όμως πρέπει να αποδείξει ότι δεν λειτουργεί καισαροπαπικά. Ας σεβαστεί τον πόνο του Ορθοδόξου λαού ο οποίος πρώτη φορά στην ιστορία του έκαμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες. Ας ανοίξει πρώτα τα θεραπευτήρια των ψυχών μας αλλιώς θα αποδείξει πως ξεχνά τι έκαμε η Ορθοδοξία για το γένος των Ρωμιών.