Γιατί πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ

Πλήθος μελετών ανά τον κόσμο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η άσκηση παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία μας: όσοι γυμνάζονται τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και γλαύκωμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση,μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ωφελεί την ψυχική και πνευματική υγεία. Παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες, δείχνουν πως οι Έλληνες δε σηκώνονται εύκολα από τον καναπέ.

Σε νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (eurostat), 19,4% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αθλούνται από μια έως 3 ώρες την εβδομάδα, 15,4% από 3 έως 5 ώρες και 20,8% πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα. Καταγράφεται και ένα ποσοστό 1,5% ατόμων που αθλούνται λιγότερο από μια ώρα σε εβδομαδιαία βάση, ενώ τουλάχιστον 4 στους 10 (42,9%) αναφέρουν ότι δεν αθλούνται καθόλου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 28% των ατόμων από 16 ετών και πάνω δηλώνουν ότι δεν ασκούνται. Σε μια τυπική εβδομάδα, περίπου 1 στους 3 Ευρωπαίους ασκείται συνολικά μέχρι 3 ώρες, 17% 3-5 ώρες και 28% από 5 ώρες και πάνω. Οι καλύτεροι όλων στην Ευρώπη στις αθλητικές δραστηριότητες αναδεικνύονται κατά σειρά επίδοσης, Ρουμάνοι, Δανοί και Ολλανδοί, με ποσοστά άσκησης από 91% έως 96%. Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στην Κροατία, με μόνο 36% του πληθυσμού άνω των 16 να δηλώνει ότι αθλείται έστω και λίγο κάθε εβδομάδα.

Η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή γενικότερα έχει συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, από ήπια όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις μέχρι πολύ σοβαρά όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο. Στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δείχνουν πως όσοι περνούν 6 ή περισσότερες ώρες καθιστοί, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα κατά 19% περισσότερο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται λιγότερες από τρεις ώρες. Η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για 14 παθήσεις, ανάμεσά τους τον καρκίνο, την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό, το διαβήτη, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες.

iatrikanews.gr