Πώς άλλαξε το τοπίο της εξόδου στην postCovid εποχή – Πότε ο κλάδος του HoReCa θα επιστρέψει στην κανονικότητα
Η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και όχι η πανδημία του κοροναϊού είναι ο βασικός λόγος που οι Έλληνες έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός σπιτιού.
Οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι προτιμούν να διασκεδάζουν κατ’ οίκον για να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που υλοποιήθηκε για την Coca-Cola Τρία Έψιλον, από τις εταιρείες MSPS και Αlternative, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν εχθές στο πλαίσιο της έκθεσης HoReCa 2022.
Άραγμα στο σπίτι με ασφάλεια
Στο top5 των λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι δεν βγαίνουν όσο έβγαιναν για να διασκεδάσουν συμπεριλαμβάνεται, όπως είναι φυσικό, η αίσθηση ασφάλειας, με το 62% να δηλώνει ότι αισθάνεται περισσότερο ασφάλεια στο σπίτι, ενώ σημαντικός λόγος και το «άραγμα» με φίλους και συγγενείς.
Σχεδόν ένας στους δυο (ποσοστό 46%) δηλώνει ότι θέλει να αποφύγει την πολυκοσμία και τη φασαρία, καθώς και τη μετακίνηση.
Να σημειωθεί πάντως πως 1 στους 2 (ποσοστό 55%) αναφέρει ότι καταναλώνει το ίδιο ενώ το 37% (4 στους 10) δηλώνει ότι καταναλώνει λιγότερο.
Αδειάζει το ποτήρι
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μεγαλύτερη πτώση κατανάλωσης 32% καταγράφεται στους συσκευασμένους χυμούς με ή χωρίς ζάχαρη, στο τσάι σημειώνεται πτώση 29%, στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό πτώση 27% και στα ενεργειακά ποτά πτώση 24%.
Βγαίνουμε νωρίς
Στις αναπάντεχες αλλαγές που έφερε μαζί της η πανδημία αφορά και την ώρα της εξόδου των Ελλήνων.
Η ώρα αιχμής από αργά το βράδυ, όπως ήταν κάποτε, έχει μετακινηθεί νωρίτερα και συγκεκριμένα μεταξύ 7 το απόγευμα με 10 το βράδυ, φαινόμενο που παρατηρείται πιο έντονο στα προάστια.
Μάλιστα, η διασκέδαση – κατανάλωση «μετά το γραφείο» έχει αρχίσει να καθιερώνεται τις καθημερινές, οι παρέες είναι μικρότερες αλλά οι λογαριασμοί μεγαλύτεροι, η διανομή «κατ’οίκον» έχει γίνει τρόπος ζωής, ενώ οι Ghost Kitchens (εστιατόρια αποκλειστικά για διανομή ή παραλαβή, χωρίς σάλα για πελάτες), ήρθαν για να μείνουν.
Όσο για την επιστροφή στην «κανονικότητα» για τον κλάδο της εστίασης, δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2024, με βάση τα στοιχεία της έρευνας.
Πηγή: ot.gr