Γιατί ο καύσωνας στη Βρετανία δεν είναι ίδιος με αυτόν που έπληξε την χώρα το 1976

Ο υδράργυρος σε ολόκληρο τον πλανήτη κυμαίνεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα και ειδικά η Βρετανία καλείται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τις πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν πλήξει ποτέ τη χώρα. Μάλιστα, υπολογίζεται πως θα είναι πιο ζεστή από το 99% του πλανήτη.

Ο τρέχων καύσωνας σίγουρα θυμίζει στους παλαιότερους Βρετανούς αυτόν που έπληξε τη χώρα το 1976. Και είναι απολύτως λογικό να γίνονται παραλληλισμοί, ωστόσο ο δημοσιογράφος και αναλυτής του BBC, Ρος Άτκινς, παρατηρεί πως οι δύο αυτοί καύσωνες έχουν αρκετά χαρακτηριστικά τα οποία τους διαχωρίζουν.

Αρχικά, αυτό αποδεικνύεται από τους ίδιους τους αριθμούς: η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 1976 ήταν 35.9 βαθμοί Κελσίου, ενώ, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 18/7, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην χώρα ήταν 38.1 βαθμοί Κελσίου, ενώ, πλέον, έσπασε και το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Όπως εξηγεί και η Χάνα Κλοκ, που μελετά ζητήματα περιβάλλοντος, «Το 1976, όπως και παλαιότερα, είχαμε καύσωνες, αλλά, το θέμα είναι ότι τώρα συμβαίνουν πιο συχνά και είναι πιο έντονοι».

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, όπως προαναφέραμε, σε παγκόσμια κι όχι μόνο τοπική κλίμακα, όπως μπορεί να φανεί και από θερμικούς χάρτες της NASA που «κοκκινίζουν» από τις υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, που σημειώνουν συνολική αύξηση.

Και πρόκειται και φυσικά για μια γενικότερη κλιματική αλλαγή που έχει αναχθεί πλέον σε κρίση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του 2019, οι 10 θερμότερες χρονιές της Βρετανίας ως τότε είχαν όλες καταγραφεί από το 2002 κι έπειτα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μάιλς Άλεν, εξηγεί πως οι καύσωνες είναι ένα από τα πιο καθαρά σημάδια των ακραίων καιρικών συνθηκών που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Όπως επιβεβαιώνει και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η πιθανότητα του να αγγίξει ο υδράργυρος στην Βρετανία τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως συνέβη τώρα, θα ήταν 10 φορές πιο μειωμένη σε ένα κλίμα που θα ήταν ανεπηρέαστο από τους ανθρώπους.

Φυσικά, ο ανθρώπινος παράγοντας, όμως, υπάρχει και μάλιστα, με πολύ έντονο αποτύπωμα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν πως «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν θερμάνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και την στεριά». Κάτι που πάει χέρι-χέρι με τον ακραίο καύσωνα.

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Λίσα Σουίπερ, τέλος, προειδοποιεί πως, αν δεν φροντίσουμε να κάνουμε κάτι για τις εκπομπές διοξειδίου, μέχρι το τέλος του αιώνα, οι καύσωνες των 40 βαθμών Κελσίου θα είναι κάτι που η Βρετανία θα ζει κάθε τρία με τέσσερα χρόνια.

Πηγή: Kathimerini.gr, με πληροφορίες από BBC

Πηγή φωτογραφίας: Reuters