Γιατί κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ

«Γιατί κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ;» Άρθρο του Γιάννη Λούλη που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
loulisΗ ουσία της δυναμικής του πολιτικού τοπίου είναι ξεκάθαρη: Παρουσιάζεται ισχυρή προοπτική μακροχρόνιας κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η κυριαρχία δεν οφείλεται μόνο στη προβληματική εικόνα της ΝΔ, αλλά και στις δυνάμεις του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Έτσι εξηγείται γιατί, ενώ έχουν ληφθεί τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα της μεταπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός και η «ομάδα» του έχουν φθαρεί ελάχιστα και τα ποσοστά αποδοχής τους είναι εντυπωσιακά. Τι έχει λοιπόν συμβεί; 

Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε καθαρά τις εκλογές, διότι πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν να απόσχουν, αλλά και διότι τμήμα τους διέρρευσε στο ΠΑΣΟΚ. Όμως, οι ψηφοφόροι που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δυσπιστούσαν απέναντί του. Τα πάντα άλλαξαν πάντως, την επομένη των εκλογών. Η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου βελτιώθηκε εντυπωσιακά, ενώ η κυβερνητική του ομάδα είχε ευρύτατη αποδοχή. Η κοινή γνώμη, μετεκλογικά, έχει εκπλαγεί ευχάριστα από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Σε ώρες δύσκολες, οι ψηφοφόροι αισθάνονται πως τις τύχες της χώρας διαχειρίζονται στελέχη που αποπνέουν φρεσκάδα και έχουν κάτι νέο να δώσουν. 

Η ενίσχυση της εικόνας του Γιώργου Παπανδρέου οφείλεται τόσο στην προσωπική του παρουσία, όσο και στην ομάδα που επέλεξε. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν αλληλοτροφοδοτήσει θετικά την εικόνα τους. Αυτή η ενιαία εικόνα μας εισάγει σε μια εποχή όπου οι ομαδικές προσπάθειες αποκτούν πρωτεύουσα σημασία για τους πολίτες. Άλλωστε στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ έπειθε ότι είχε σαφώς πιο αξιόπιστη ομάδα από εκείνη της ΝΔ. Το πλεονέκτημα έχει τώρα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, σε μια εποχή που η ομάδα της πρώτης γραμμής της ΝΔ εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμη. Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου, που κυριαρχεί σε όλες τις ηγετικές ιδιότητες έναντι του Αντώνη Σαμαρά, κυριαρχεί ακόμη περισσότερο στις ικανότητες επιλογής καλύτερης ομάδας. 

Φυσικά, οι αδυναμίες της ΝΔ – με βάση τον αμείλικτο νόμο της σύγκρισης – ευνοούν επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ. Αναντίλεκτα, τα οικονομικά πεπραγμένα της ΝΔ λειτουργούν ως φορτίο, όμως επειδή οι ψηφοφόροι αποδίδουν την κρίση σε πολυετείς αδυναμίες, τούτο δεν είναι το καθοριστικό της πρόβλημα. Το πιο κρίσιμο για τη ΝΔ είναι ότι σήμερα αποπνέει, ως συνολική εικόνα, κάτι παλιό, ξεπερασμένο και κουρασμένο. Η αλλαγή ηγεσίας δεν της έδωσε momentum. Ενώ τώρα, αντί να συνέρχεται, φθείρεται ακόμη περισσότερο. Η δεξιά στροφή της, δεν άλωσε το ΛΑΟΣ. Ενώ οι ψηφοφόροι της από τον μεσαίο χώρο, που απείχαν, δεν επιστρέφουν. Τα προβλήματα στρατηγικής, εικόνας, και στελεχών είναι ξεκάθαρα. 

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα διαχρονικό πλεονέκτημα: Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν κεντροαριστεροί και όχι κεντροδεξιοί. Τούτο ίσχυε και όταν επικράτησε η ΝΔ το 2004 και 2007. Άρα η τελευταία, χρειάζεται να επιστρατεύει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα όποια όπλα της, αναδεικνύοντας δημοφιλείς ηγέτες, ικανά στελέχη, και διαμορφώνοντας πολιτικές αξιόπιστες και κοινωνικά ευαίσθητες. Μόνο έτσι μπορεί να διεκδικεί το μεσαίο χώρο. 

Σήμερα λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, πιο ελκυστική ηγεσία, πιο αξιόπιστα στελέχη. Μετά από αρχικά λάθη, ο Παπανδρέου δημιούργησε μια ομάδα που θεωρείται ταυτόχρονα ικανή, «νέα» και σύγχρονη. Γι’ αυτό, αν δεν γίνουν κεφαλαιώδη λάθη, ή κάποια καταστροφή, η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ θα έχει βάθος χρόνου. Τούτη είναι η ωμή πραγματικότητα. Είτε αρέσει. Είτε όχι.