Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η μυρωδιά της βροχής μάς κουράζει αμέσως; Υπάρχει επιστημονικός λόγος που η βροχή μάς κάνει να νυστάζουμε. Ακόμα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μας προκαλούν υπνηλία όταν βρέχει, αλλά οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με την επίδραση του καιρού στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, όπως αναφέρεται στο IFL Science.
Πώς μπορεί ο καιρός να επηρεάσει τον ύπνο μας
Οι ακτίνες UVA και UVB που υπάρχουν στο ηλιακό φως, προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενώ η επίφυση μειώνει την παραγωγή μελατονίνης. Η σεροτονίνη, που συχνά αποκαλείται ως «η ορμόνη της ευτυχίας», είναι υπεύθυνη για την εγρήγορση και την ανεβασμένη διάθεση, ενώ η μελατονίνη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να ρυθμίσει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.
Παρ’ όλα αυτά, ο βροχερός καιρός έρχεται συχνά σε συνδυασμό με σκοτεινά, βαριά σύννεφα που μειώνουν την ποσότητα έκθεσης που λαμβάνουμε από τον ήλιο. Αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το σούρουπο, προκαλώντας μείωση της παραγωγής σεροτονίνης και αύξηση της μελατονίνης.
Από την πλευρά του, ο ειδικός ύπνου στο Advocate Christ Medical Center, Darius A. Loghmanee, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του το εξής: «Η ικανότητά μας να κοιμόμαστε ή να ξυπνάμε, ενισχύεται από το περιβάλλον μας. Αν έχουμε συνηθίσει να αποκοιμιόμαστε σε απόλυτο σκοτάδι, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε αν υπάρχει φως στο δωμάτιο. Αντίστροφα, αν έχουμε συνηθίσει να ξυπνάμε όταν έχει φως, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε αν είναι σκοτεινά είτε αυτό οφείλεται σε αλλαγές στην εποχή είτε στον καιρό».
Επιπλέον, η αυξημένη υγρασία κατά τη διάρκεια του βροχερού καιρού μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα μας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία μέσω της ομοιόστασης και όλη αυτή η δουλειά μπορεί να είναι κουραστική. Μαζί με την αυξημένη υγρασία, η βαρομετρική πίεση επηρεάζεται, επίσης, από τις καταιγίδες. Οι καταιγίδες συνοδεύονται συνήθως από χαμηλότερη πίεση, η οποία μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στον αέρα. Αν και μόνο σε μικρό βαθμό, η υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι στέρησης οξυγόνου.
Μπορεί, ακόμα, να είναι και ο ήχος της βροχής που μας προκαλεί υπνηλία. Η βροχή είναι ένας τύπος ροζ θορύβου, ο οποίος είναι παρόμοιος με τον λευκό θόρυβο. Η ακρόαση και των δύο μπορεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση του ύπνου, καθώς παράγεται ένας συνεχής θόρυβος στο παρασκήνιο που λειτουργεί για να αποκλείσει τυχόν άλλους ενοχλητικούς ήχους. Σε αντίθεση με τον λευκό θόρυβο, ο ροζ θόρυβος χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο τόνο και είναι πιο καταπραϋντικός. Ο ήχος των φύλλων που θροΐζουν, ο άνεμος, ακόμη και ο ήχος του δικού μας καρδιακού παλμού, όλα αυτά κατατάσσονται στους λεγόμενους ροζ θορύβους.