Γιατί η Ναμίμπια έβγαλε στο… σφυρί 170 ελέφαντες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι βγάζει 170 ελέφαντες σε…δημοπρασία, εξαιτίας της σφοδρούς ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.

Ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε το Υπουργείο στην απόφαση αυτή φαίνεται πως είναι ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός των ελεφάντων στη χώρα, οι οποίοι, εκτός από το ότι δεν ευνοούνται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, πέφτουν συχνά θύματα του λαθραίου κυνηγιού και του παράνομου εμπορίου.

Το Υπουργείο είναι, λοιπόν, διατεθειμένο να δώσει τους ελέφαντες σε πλειοδότες από την Ναμίμπια ή αλλού, οι οποίοι θα μπορέσουν να παράσχουν στα ζώα χώρο φύλαξης που πληροί κάποια στάνταρ ως προς τις εγκαταστάσεις και την υγιεινή, δεδομένης και της τρέχουσας κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Οι ξένοι αγοραστές θα χρειαστεί, επιπλέον, να προσκομίσουν άδειες για την μεταφορά των ελεφάντων στον τόπο κατοικίας τους, από τις εκάστοτε αρχές περιβαλλοντικής προστασίας των χωρών τους.

Η χώρα, στην οποία ο πληθυσμός των ελεφάντων έχει αυξηθεί από τους 7.500 στους 24.000 στο διάστημα μεταξύ 1995 και 2019, δέχεται παγκόσμια υποστήριξη σχετικά με τις οικολογικές της πρωτοβουλίες.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει άγρια ζώα σε δημοπρασία με απώτερο στόχο την προστασία τους.

Τον Οκτώβριο, η Ναμίμπια πούλησε μέσω δημοπρασίας 70 θηλυκά και 30 αρσενικά βουβάλια, ώστε να περιορίσει την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η εκτεταμένη βόσκηση, ενώ και το 2019 είχε θέσει 1.000 άγρια ζώα σε δημοπρασία, ξανά με αφορμή μια σφοδρότατη ξηρασία που έπληττε τη χώρα.

ΠΗΓΗ: CNN    eleftherostypos.gr