Γιατί η Ελλάδα θεωρείται ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κορονοϊό

Ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, αν και κρατάει χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, παραμένει μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στον ιό.

Ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Καλημέρα αναφέρθηκε σε μια δημοσίευση σε ένα ευρωπαϊκό περιοδικό, στο General Public Health που ασχολείται με την Δημόσια Υγεία, σύμφωνα με την οποία στην Ευρώπη υπάρχουν 6-7 χώρες αυτή την στιγμή που είναι πιο ευάλωτες στον κορονοϊό μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα ενώ δεν έχουμε κρούσματα.

Όπως ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Σουηδία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό όπως ο κ. Γώγος εξηγεί, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό αλλα ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο που αν ο ιός διασπαρθεί στην χώρα μας τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

“Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί”, προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. “Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης”, επεσήμανε ο καθηγητής.

Όπως υπογράμμισε στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα. Τα αποτελέσματα της καραντίνας ήταν ικανοποιητικά γι αυτό δεν είχαμε δραστηριοποίηση του ιού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και γι αυτό πρέπει να υπάρχει ο νους στον περιορισμό του ιού σε περιοχές όπως τη Ξάνθη.

Επιπλέον ο καθηγητής σημειώνει πως κοιμάται πιο ήσυχα απ’ ότι κοιμόταν τους πρώτους 2 μήνες ενώ συμπλήρωε πως υπάρχει πολύ καλή επιτήρηση και μέτρα που παίρνονται συνεχώς τα οποία ελπίζει να τηρηθούν και το καλοκαίρι.

news247.gr