Γιατί εκνευρίστηκε ο Τσίπρας από το “διάγγελμα” Μητσοτάκη- Το “τυρί” και η “φάκα”

Και ενώ η συντριπτική αποδοχή του πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις μεσούσης της πανδημίας , όπως καταγράφεται σε όλες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από τον Μάρτιο έως και σήμερα, προκαλούσαν αμηχανία μεν αλλά και ικανοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι Πολίτες ενέκριναν εν πολλοίς και τη δική του στάση ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Ανησυχία για πρόωρες κάλπες

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δυο μήνες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωση που διανεμήθηκε από τα “κεντρικά” του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ευθεία προσωπική επίθεση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα “πονηρό πολιτευτή” που απευθύνεται στους Πολίτες σαν να βρίσκεται η χώρα σε “προεκλογική περίοδο”.

Τι ανησυχεί τόσο τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου και “εκπυρσοκρότησε” χθες το κόμμα παρεκκλίνοντας από την γραμμή της “μετριοπάθειας” και των χαμηλών τόνων στην αντιπολιτευτική του ρητορική;

Στην Κουμουνδούρου καταρχάς, υπάρχει ανησυχία για την αναβάθμιση  του πρωθυπουργικού προφίλ αρχής γενομένης από την αντιμετώπιση των γεγονότων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατόπιν από τα ισχυρά ρεφλέξ που επέδειξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοιού.

Με λόγια απλά, η διαχειριστική υπεροχή και αποτελεσματικότητα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται από καιρό στα ραντάρ της Κουμουνδούρου μαζί με την πάγια “υποψία” τινών συνομιλητών του κ. Τσίπρα που θεωρούν ότι “ξαναζεσταίνεται” το σενάριο των πρόωρων εκλογών , ακόμη και εντός φθινοπώρου εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης την πολιτική υπεροχή της κυβέρνησής του. Και δη, πριν αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για την Οικονομία, συνεπεία των συμπαρομαρτούντων της πανδημίας.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία άλλωστε, “ξόρκισε”μετά βδελυγμίας σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κληθείς να απαντήσει σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

Κοινώς, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ακούει καν τέτοια σενάρια τέτοιες ώρες, διαμήνυσε ότι δεν βρίσκει απολύτως κανέναν λόγο για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, αφης στιγμής η Κυβέρνηση έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή.

Αν κάτι ανησυχεί πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να αναζητήσει ο κ. Μητσοτάκης ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης των Πολιτών στην κυβέρνησή του ( όπερ διαψεύδουν ως αναμενόμενο στο Μέγαρο Μαξίμου) είναι το εκλογικό αφήγημα περί ποιου εμπιστεύεστε να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως τη στιγμή αυτή, φαίνεται να είναι στρατηγικά εγκλωβισμένος: Οι δημοσκοπήσεις και η επιβράβευση της στάσης του ως  “υπεύθυνη αντιπολίτευση” ( Η αξιοπιστία εξάλλου είναι ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τον κ. Τσίπρα) του υπαγορεύει να ακολουθήσει τακτική “συναίνεσης” και όχι έξαλλου αντιπολιτευτικού λόγου με εξάρσεις και προσωπικές αιχμές εναντίον του κ. Μητσοτάκη.

Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου , ευαρεστούνται μεν με το “τυρί” ( την επιβράβευση για τη στάση τους στις δημοσκοπήσεις) αλλά ψυχανεμίζονται πως υπάρχει και “φάκα”: Χωρίς ιδεολογικές και προγραμματικές συγκρούσεις και με μια “νηνεμία” στο πολιτικό σκηνικό, ενδεχόμενες κάλπες θα είναι “περίπατος” για τον κ. Μητσοτάκη.

capital.gr