Γιατί δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε στα δωμάτια των ξενοδοχείων την πρώτη νύχτα;

Έχετε κάνει κράτηση στο καλύτερο ξενοδοχείο για να απολαύετε λίγες μέρες ξεκούρασης. Έχετε τοποθετήσει τα πράγματά σας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η ώρα έχει πάει 2 τα ξημερώματα και ακόμα γυρνάτε στο κρεβάτι σας. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους θα βρουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Που οφείλετε όμως αυτό; Σύμφωνα με το Condé Nast Traveler, υπάρχει κάτι που ονομάζεται «το φαινόμενο της πρώτης νύχτας» (first night effect), ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες και οι ειδικοί ύπνου έχουν μελετήσει κατά καιρούς.

«Η μελέτη δείχνει ότι το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου κοιμάται πιο ελαφρά την πρώτη νύχτα σε νέο περιβάλλον, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην δυσκολία του ύπνου».

Σύμφωνα με την ειδικό, Dr. Melisa Moore από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, οι άνθρωποι αναπτύσσουμε συνδέσεις ανάμεσα στο περιβάλλον μας και τον ύπνο από όταν είμαστε μωρά. Μπορεί να είναι πράγματα όπως να κοιτάζουμε την πόρτα ή να έχουμε πολλά μαξιλάρια. Έτσι, όταν κάτι λείπει σε ένα νέο περιβάλλον ο εγκέφαλός μας πρέπει να προσαρμοστεί.

«Έπειτα από κάθε κύκλο ύπνου, ο εγκέφαλός μας ξυπνά για λίγο και γενικά είμαστε τόσο καλοί στο να ξανακοιμόμαστε που δεν το παρατηρούμε», προσθέτει η Moore.

Υπάρχει όμως μια λύση όπως λένε οι ειδικοί: «Μερικοί άνθρωποι μένουν στην ίδια αλυσίδα ξενοδοχείων ή να παίρνουν μαζί τους μαξιλάρια ή πιτζάμες».

cnn.gr