Θα ήταν κλισέ να πούμε πως η σοκολάτα είναι ένα υλικό που αγαπάμε όλοι, αλλά θα τονίσουμε ότι παίρνει πολλές μορφές και ταιριάζει σε αμέτρητες συνταγές.
Εκτός από τα αγαπημένα μας γλυκά και επιδόρπια, η σοκολάτα μπορεί άνετα να δώσει το ξεχωριστό της στοιχείο και σε ένα κοκτέιλ. Και μπορεί να το έχεις δει σε καταλόγους των αγαπημένων σου μπαρ, όμως γιατί όχι να βγάλεις τον barista από μέσα σου, εντυπωσιάζοντας τον ίδιο σου τον εαυτό και τους καλεσμένους σου.
Η σοκολάτα, είτε σε bitters, είτε σε λικέρ, είτε στην κανονική της μορφή, μπορεί να απογειώσει τα Negronis, τα Manhattans, τα Old Fashioneds, ακόμα και τα Piña Coladas – κι ας μην πήγαινε καν εκεί το μυαλό σου.
Και αυτό γιατί η σοκολάτα δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσεις τη γλυκύτητα ή την πικράδα σε ένα ποτό, ενώ παράλληλα καταφέρνει να διατηρήσει ισορροπίες. Δίνει το δικό της στοιχείο, χωρίς όμως να επισκιάζει τις άλλες γεύσεις του κοκτέιλ.
Τι προσθέτει τελικά η σοκολάτα στο κοκτέιλ;
Η προσθήκη σοκολάτας σε ένα κοκτέιλ μπορεί να μην είναι μία κλασική επιλογή υλικού για ένα ποτό, αλλά το πόσο μπορεί να ταιριάξει σε αυτό μπορεί να σε εκπλήξει. Επίσης, θα προσθέσει αυτό το γλυκό στοιχείο που είναι τόσο-όσο και ικανοποιεί την ανάγκη σου για γλυκό, κάνοντας το ποτό απλά απολαυστικό.
Η σοκολάτα είναι επίσης εκπληκτικά ευέλικτη, αφού μπορεί να ταιριάξει σε πολλά είδη κοκτέιλ. Και τα κυριότερα είναι αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, μην έχεις στεγανά, αφού αν αγαπάς άλλου είδους κοκτέιλ, μπορείς φυσικά να το δοκιμάσεις! (όπως πχ. σε ένα Grasshopper, το οποίο μπορεί να απογειώσει).
Πώς να το κάνεις
Οι τρόποι που η σοκολάτα μπορεί να βρει τη θέση της στο κοκτέιλ είναι πολλοί. Aρχικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή λικέρ, που είναι ίσως ο πιο απλός και εύκολος τρόπος. Σε αυτή την περίπτωση, το λικέρ μπορεί να αντικαταστήσει άνετα και ένα γλυκαντικό που είχες σκοπό να χρησιμοποιήσεις για το κοκτέιλ σου. Και το Negroni είναι η ιδανική επιλογή σε αυτή την περίπτωση.
Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες σοκολατένιου bitters. Ρίχνοντας 3-4 σταγόνες που θα δώσουν μια σοκολατένια αίσθηση χωρίς υπερβολές. Μπορείς να προσθέσεις σοκολατένιο bitters σε ένα Manhattan ή σε ένα Espresso Martini.
Και οι κόκκοι κακάο είναι ένας τρόπος η σοκολάτα να βρει θέση στο κοκτέιλ σου, αν και είναι λίγο πιο περίπλοκη διαδικασία. Ένας από τους πιο δοκιμασμένους είναι να εμποτίσεις το ποτό που θα χρησιμοποιήσεις με κόκκους κακάο (αποξηραμένους), οι οποίοι θα προσδώσουν μια κρεμώδη υφή σε αυτό. Σε σύγκριση με μια κανονική σοκολάτα, οι κόκκοι κακάο έχουν μια πιο πικρή γεύση και προσθέτουν αποχρώσεις της σοκολάτας χωρίς να καλύπτουν τη γεύση του ποτού. Βάλε το ποτό ή το απόσταγμα που θα χρειαστείς σε ένα ποτήρι και πρόσθεσε κόκκους κακάο. Άφησέ το έτσι για μερικές ημέρες, ανακατεύοντας περιστασιακά, σούρωσε και σέρβιρε. Τέλειοι «συνοδοί» για τους κόκκους κακάο είναι το ουίσκι, το κονιάκ, το ρούμι και το Campari.
Και βέβαια, η τριμμένη σοκολάτα ως γαρνιτούρα δίνει το δικό της, διακριτικό αλλά σημαντικό στοιχείο! Απλώς χρησιμοποίησε τον τρίφτη και μία πλάκα σοκολάτας για να γαρνίρεις.
EXTRA TIPS: Μπορεί η σοκολάτα να είναι ευέλικτη και να μην επισκιάζει τις υπόλοιπες γεύσεις ενός κοκτέιλ, όμως θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε συγκρατημένα, όσο και αν μπαίνουμε στον πειρασμό για λίγη υπερβολή – ε, σοκολάτα είναι αυτή, λογικό!-. Άλλωστε, στην περίπτωσή της ισχύει το «less is more».
Επίσης, σημείωσε ότι οι γεύσεις με οξύτητα, όπως οι χυμοί εσπεριδοειδών, δεν συνδυάζονται πάντα καλά με τη σοκολάτα. Επομένως, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνδυάζεις με ένα πιο απαλό λικέρ, για παράδειγμα, αντί για σοκολάτα.