Γιαούρτι: Θερμίδες, διατροφική αξία & οφέλη για την υγεία

Το γιαούρτι συγκαταλέγεται στις πιο υγιεινές τροφές. Σε ποια μορφή είναι όμως ωφέλιμο για την υγεία και τι ισχύει για τα γιαούρτια που περιέχουν ζάχαρη;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η διατροφική αξία μιας μερίδας γιαουρτιού (περίπου 230 γραμμάρια) με χαμηλά λιπαρά, έχει ως εξής:

– Θερμίδες: 143
– Λιπαρά: 3,5 g
– Κορεσμένα λιπαρά: 2 g
– Πρωτεΐνες: 12 g
– Υδατάνθρακες: 16 g
– Ζάχαρη: 16 g
– Φυτικές ίνες: 0 g

Η ποσότητα αυτή καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο και το 11% των αναγκών σας σε κάλιο.

Εάν τα 16 γραμμάρια ζάχαρης σας φαίνονται πολλά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλα τα γιαούρτια έχουν σάκχαρα, τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία με τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο και κάλιο.

Πρέπει όμως να αποφεύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις και τεχνητά αρώματα, τα οποία περιέχουν τις περισσότερες φορές προστιθέμενα σάκχαρα και γλυκαντικές ουσίες που αυξάνουν το σύνολο των υδατανθράκων και ζάχαρης.

 bigstock Red Bowl Plain Yogurt 169741766

Οφέλη γιαουρτιού

Εκτός από ασβέστιο και πρωτεΐνες, μία μερίδα γιαουρτιού περιέχει επίσης «καλά» βακτήρια που υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού, βελτιώνουν την πέψη και προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Μελέτη του 2012 σε πάνω από 120.000 ανθρώπους που δεν ήταν παχύσαρκοι, ούτε έπασχαν από χρόνιες νόσους, έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού τους προστάτευσε από την πρόσληψη βάρους, πιθανώς λόγω της αλλαγής του μικροβιώματος του εντέρου.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει η κατανάλωση γιαουρτιού επί τέσσερις εβδομάδες ωφελεί τον εγκέφαλο, ενώ άλλη μεγάλη μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά του γιαουρτιού μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού σε ανθρώπους που έτρωγαν μόνο δύο μερίδες την εβδομάδα.

Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού γιαουρτιού

Μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά περιέχει:

– Θερμίδες: 166

– Λιπαρά: 4 g

– Κορεσμένα λιπαρά: 3 g

– Πρωτεΐνη: 23 g

– Υδατάνθρακες: 9 g

– Ζάχαρη: 8 g

– Φυτικές ίνες: 0 g

Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού γιαουρτιού είναι ότι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη και είναι φτωχότερο σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Πηγή: womenshealthmag.com/http://www.tastyday.gr