Γιάννης Κουτεντάκης: «Επαγγελματίες» κατά της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

Έγινε και αυτό. «Επαγγελματίες» διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα Τρίκαλα. Δηλαδή, διαμαρτυρήθηκαν για την εφαρμογή του αυτονόητου! Αναρωτιέμαι όμως που σταματά αυτή η διάθεση για κατάργηση του αυτονόητου, δηλαδή του νόμου.

Γιατί άραγε να περιμένω τον κύριο ή την κυρία που καπνίζει σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αδιαφορώντας για την παρουσία παιδιών ή ηλικιωμένων, να πειθαρχεί στα σήματα κυκλοφορίας, να μην φοροδιαφεύγει, ή να μην παρκάρει καταμεσής στο πεζοδρόμιο; Μήπως έτσι εξηγείται και η συχνή εμφάνιση ακατάλληλων ποτών (μπόμπες), οι υπερτιμήσεις σε ξενοδοχεία και η χρήση υλικών 3ης κατηγορίας από εστιάτορες, όπως τα επικίνδυνα για την υγεία εισαγόμενα σπορέλαια;

Όσο για το κάπνισμα αυτό καθαυτό τα πράγματα είναι απλά και γνωστά: α) οι καπνιστές είναι μειονότητα ακόμα και στην Ελλάδα, β) το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά, μεταξύ πολλών άλλων, την γονιμότητα και τα συναφή, εγκεφαλική λειτουργία, κυκλοφορία αίματος και είναι πίσω από όλους σχεδόν τους καρκίνους, γ) οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι πιο έντονες στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, και δ) τα αποτσίγαρα είναι από τα πλέον τοξικά απόβλητα με διάρκεια ζωής χιλιάδων χρόνων!

 

Γιάννης Κουτεντάκης