Γιάννης Χάιδος: Επερώτηση για τον οδικό άξονα Τρικάλων Άρτας

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων πολύς λόγος γίνεται για το δρόμο Τρικάλων Άρτας και φυσικά την ολοκλήρωση του. Όλοι έχουμε διαβάσει άρθρα και δημοσιεύματα στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο που περιγράφουν την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου που επί χρόνια δεν υλοποιείται και παραμένει στα συρτάρια των υπηρεσιών είτε της παλιάς νομαρχιακής αρχής είτε της μετέπειτα αιρετής περιφέρειας.

Αναφορές κατοίκων αλλά και διάφορα δημοσιεύματα αναδεικνύουν την υπέροχη διαδρομή σε ένα μοναδικό ορεινό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύουν τη χρησιμότητα ενός οδικού άξονα που θα ενώνει σύντομα και με ασφάλεια δύο όμορους νομούς που ως τώρα δεν έχουν οδική επικοινωνία υπό ομαλές συνθήκες και οι ταξιδιώτες επιλέγουν να ταξιδέψουν προς Άρτα   μεσω Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα η γέφυρα Αλεξίου κατασκευάστηκε πριν περίπου μισό αιώνα για να ενώσει τους δυο νομούς. Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η διαδρομή γέφυρα Αλεξίου – Αρματολικό που ουσιαστικά πρόκειται για 12χιλ απόσταση. Αντιθέτως όσοι παραθεριστές του καλοκαιριού επισκέπτονται  τα διπλανά χωριά της γέφυρας αντικρίζουν το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής να σταθμεύει στη γέφυρα και να απολαμβάνει τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Αναλυτικότερα η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής από τουριστικής άποψης και θα ανοίξει ο δρόμος σε επισκέπτες από τη Δυτική Ελλάδα προς τον ορεινό όγκο και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Αντίστοιχα θα υπάρξει εύκολη, ασφαλής και οικονομική πρόσβαση του ορεινού όγκου και όχι μόνο στα παράλια του Ιονίου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αλλά και το τραγικό της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του οδικού αυτού δικτύου επερωτάται ο κ Περιφερειάρχης.

1   Μέσα στον πολυδιαφημιζόμενο από την περιφερειακή αρχή καταιγισμό υλοποίησης και χρηματοδότησης τόσων έργων στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων θα γίνει άραγε κατορθωτό να εξευρεθούν πόροι χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση ενός έργου άκρως σημαντικού που λιμνάζει για χρόνια και που συνεχώς μετατίθεται για το μέλλον;

2  Τι σκοπεύει η περιφερειακή αρχή να πράξει σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου και αν αυτό το έργο εντάσσεται μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που πρέπει η περιφερειακή αρχή να αναπτύξει για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του ορεινού όγκου των Τρικάλων που αυτή τη στιγμή είναι σε άκρως πτωτική τροχιά κάτι που αναμένουμε να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα εξ αιτίας και της πρόσφατης πανδημίας;

 

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας