Γιάννης Χάϊδος: Επερώτηση για την αναστήλωση της εκκλησίας της Παναγίας Φλαμπουρεσίου

Έπειτα από αίτημα των κατοίκων του χωριού σας μεταφέρω το πρόβλημα που έχει προκύψει στον Ι.Ν. Παναγίας ΦλαμπουρεσΙου. Μετά από το σεισμό του Μαρτίου 2021 που έπληξε τη Θεσσαλία στην περιοχή των Αντιχασίων σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πάρα πολλά κτίσματα. Η περιοχή  κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα  έπειτα  και από δική μου αυτοψία τις επόμενες μέρες στις πληγείσες περιοχές,  διαπίστωσα σημαντικές  ζημιές σε κτίσματα των χωριών της περιοχής.  Στο χωριό Φλαμπουρέσι οι μεγαλύτερες ζημιές  διαπιστώθηκαν στον ΙΝ της Παναγίας. Πρόκειται για μια εκκλησία βυζαντινής εποχής που χρονολογείται γύρω στα 1700 και για την περιοχή αποτελεί ζωντανό  μνημείο  θρησκευτικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς .Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  όπου το χωριό φιλοξενεί παραθεριστές από όλη τη χώρα με κοινό γνώρισμα την κοινή καταγωγή . Η εκκλησία πριν την καταστροφή από το  σεισμό αποτελούσε σημείο συνάντησης πιστών που απολάμβαναν τη θεια λειτουργία με κατάνυξη μέσα στον  εξαιρετικό βυζαντινό ναό.

Έπειτα από το σεισμό είναι γεγονός πως συνεργεία του Δήμου  Μετεώρων αλλά και του υπουργείου Υποδομών επισκέφτηκαν το ναό και κατέγραψαν τις εκτεταμένες ζημιές που άφησε πίσω ο Εγκέλαδος. Τον κύριο σεισμό ακλούθησαν μετασεισμοί που επέτειναν ακόμη περισσότερο τις ρωγμές του Ι.Ν. Παναγίας  Φλαμπορεσίου με αποτέλεσμα έκτοτε ο ναός να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει.

Από το μεγάλο σεισμό του Μαρτίου έχουν περάσει σχεδόν 11 μήνες και ακόμα δεν έχει προχωρήσει καμιά ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών του ναού. Όπως με ενημέρωσαν οι κάτοικοι, επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό ναό με  τοιχογραφίες που τον κοσμούν να είναι σπάνιες μα και μοναδικές, επιθυμία τους είναι οι εργασίες αποκατάστασης να γίνουν με τις δέουσες  συνθήκες ειδίκευσης και καταλληλότητας ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι πανομοιότυπο της πρότερης κατάστασης.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και επιπλέον επειδή η περιφερειακή αρχή έχει δείξει ένα ιδιαίτερο πρόσωπο και ευαισθησία σχετικά με αναστηλώσεις ναών σε όλη την έκταση της επικράτειας της μέσα από χρηματοδοτήσεις τέτοιων δράσεων ο κ περιφερειάρχης επερωτάται τα κάτωθι.

1 α  Είναι σε γνώση των υπηρεσιών της περιφέρειας το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση που επικρατεί στον ιστορικό ναό της Παναγίας  Φλαμπουρεσίου μετά  τους σεισμούς του Μαρτίου;

β  Είναι στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αναστήλωση του συγκεκριμένου ναού όπως έχει προχωρήσει σε άλλες περιπτώσεις ναών και μονών;

2 Εφ όσον πρόκειται για ένα ναό με μεγάλες τεχνοτροπικές ιδιαιτερότητες μήπως πρέπει η περιφέρεια Θεσσαλίας  να αναζητήσει τη συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου πολιτισμού  ώστε οι ενέργειες αναστήλωσης και αποκατάστασης να συνοδεύονται από τη γνώση και εμπειρία των ειδικών για να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής την κατανυχτική ατμόσφαιρα της λειτουργίας και τη χαρά της συνάντησης των κατοίκων ;   

 ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

   Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

   Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας