Για πρωινό – Αβγά benedict

Υλικά για 2 άτομα

4 φέτες ψωμί φρυγανισμένο ελαφρά

4 φέτες αβοκάντο
4 τρυφερά φύλλα μαρουλιού
1 λεπτή φέτα προσούτο ή σολομό
4 αβγά
2 κουταλάκια λευκό ξίδι
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Για την hollandaise
5 κουταλιές βούτυρο
2 κρόκοι αβγών
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα ντιζόν
½ κουταλάκι αλάτι
Λίγο πιπέρι καγέν

Εκτέλεση

1 Γεμίζετε τα δύο τρίτα μιας μεγάλης κατσαρόλας με νερό, περιμένετε μέχρι να πάρει βράση και προσθέτετε το ξίδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει.
2 Ρίχνετε ένα-ένα τα αβγά μέσα περιμένοντας όμως να στερεοποιείται πρώτα το ένα και μετά να ρίχνετε το άλλο. Μόλις στερεοποιηθούν όλα, σκεπάζετε την κατσαρόλα κα τα αφήνετε να μαγειρευτούν άλλα 4 λεπτά. Κατόπιν τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα.
3 Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε τους κρόκους του αβγού, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το αλάτι στον πολυκόφτη και τα χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα των αβγών ανοιχτό χρώμα.
4 Στη συνέχεια, λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Αν θέλετε ρίχνετε επιπλέον λεμόνι ή αλάτι ανάλογα με την ένταση που θέλετε να έχει η γεύση του.
5 Αδειάζετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το οποίο βάζετε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν μαρί) και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς με πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει.
6 Φρυγανίζετε το ψωμί και βάζετε από 2 φέτες σε ένα πιάτο, από πάνω στρώνετε μία φέτα μαρούλι, μία φέτα προσούτο ή σολομό και από μία φέτα αβοκάντο. Βάζετε και από ένα αβγό σε κάθε φέτα, περιχύνετε με τη σάλτσα, γαρνίρετε με το κρεμμυδάκι και σερβίρετε.

vita.gr