Για ποιο λόγο τα μωρά έχουν τόσο συχνά λόξυγγα

Ο λόξυγγας προκαλείται από συσπάσεις του διαφράγματος, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται σε ερεθισμό του συγκεκριμένου μυ. Πρόκειται για κάτι που αφορά όλες τις ηλικίες και εμφανίζεται ακόμα και στην ενδομήτρια ζωή, αφού τα έμβρυα έχουν συχνά λόξυγγα! Σε γενικές γραμμές, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Ακόμα κι αν νιώθετε ότι το μωρό σας ταλαιπωρείται από το λόξυγγα, στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ενοχλητικό για εσάς, παρά για εκείνο. Έτσι, εφόσον ο λόξυγγας δεν επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, όπως το τάισμα ή τον ύπνο, δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Εξάλλου, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να σταματήσει κανείς το λόξυγγα -το να προσπαθήσετε να τρομάξετε το μωρό δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Το καλύτερο είναι να περιμένετε να περάσει μόνο του. Ωστόσο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τον προλάβετε! Καθώς τις περισσότερες φορές προκύπτει αμέσως μετά το φαγητό, εάν προσέξετε μερικά πράγματα στο τάισμα, μπορείτε να τον αποφύγετε.

– Μην δίνετε στο μωρό περισσότερο γάλα από όσο θέλει

Όταν η τροφή είναι υπερβολική για το μωρό, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί λόξυγγας. Ο λόγος είναι ότι το στομάχι του φουσκώνει πάρα πολύ ή πάρα πολύ γρήγορα, κι αυτό μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στο διάφραγμα. Εάν θηλάζετε, είναι προτιμότερο να σταματάτε για λίγο το τάισμα, βάζοντας το μωρό να ρευτεί αφότου φάει από το ένα στήθος και πριν περάσετε στο άλλο. Εάν πάλι το ταΐζετε με μπιμπερό, κάντε ένα διάλειμμα και βάλτε το να ρευτεί όταν έχει πιει περίπου τη μισή ποσότητα.

– Βεβαιωθείτε ότι δεν καταπίνει πολύ αέρα

Ο αέρας που πηγαίνει στο στομάχι μαζί με το γάλα είναι ένας ακόμα λόγος που προκαλεί το λόξυγγα. Για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος, βεβαιωθείτε ότι το μωρό πιάνει σωστά το μαστό στο θηλασμό βάζοντας στο στόμα και τη θηλαία άλω (τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) και όχι μόνο τη θηλή. Εάν ακούτε τις γουλιές καθώς καταπίνει, είναι πιθανό να κατεβάζει αρκετό αέρα. Για το τάισμα με μπιμπερό, φροντίστε να τοποθετείτε σωστά το μπουκάλι (σε γωνία περίπου 45 μοιρών) ώστε να μην περνάει αέρας στη θηλή.

baby.gr