Για να μην γεράσετε, βάλτε το στα πόδια!

Ενώ τα ευεργετικά αποτελέσματα του τρεξίματος στην υγεία είναι ευρέως γνωστά, όπως ότι μας βοηθάει να χτίσουμε δυνατά οστά και να ενισχύσουμε τους μυς μας, το τακτικό τζόκινγκ θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, αξιολόγησε τον αντίκτυπο που έχουν οι διάφορες μορφές άσκησης στο ανθρώπινο σώμα, συγκρίνοντας τις επιδράσεις της άσκησης αντοχής, της HIIT (υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση) και της άσκησης με αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια έξι μηνών, η ομάδα μελέτησε 266 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες – μία για κάθε προαναφερθείσα μορφή άσκησης και μία ομάδα ελέγχου. Όλοι οι συμμετέχοντες περιγράφηκαν ως «προηγουμένως αγύμναστοι», δημιουργώντας έτσι ίσους όρους για τη μελέτη.

Η άσκηση αντοχής περιλάμβανε τρέξιμο σε μεγάλες διαδρομές, η HIIT προθέρμανση ακολουθούμενη από σπριντ με διαλείμματα, και η άσκηση αντίστασης μια ποικιλία ασκήσεων με βάρη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα λευκά αιμοσφαίρια των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης, λίγες μέρες μετά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια στο τέλος της περιόδου των έξι μηνών. Διαπίστωσαν μεγαλύτερη αύξηση στη δράση και στο μήκος των τελομερών στα λευκά αιμοσφαίρια των συμμετεχόντων που έκαναν άσκηση αντοχή και HIIT, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν άσκηση αντίστασης ή καθόλου άσκηση.

Τα τελομερή είναι τμήματα του DNA που μπορούν να βρεθούν στο τέλος των χρωμοσωμάτων και που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γερνούν.

«Το κύριο εύρημά μας είναι ότι σε σύγκριση με την αρχή της μελέτης και την ομάδα ελέγχου, στους εθελοντές που έκαναν άσκηση αντοχής και HIIT αυξήθηκε η δραστηριότητα και το μήκος των τελομερών, δύο σημαντικοί παράγοντες για τη γήρανση των κυττάρων», δήλωσε ο καθηγητής Ulrich Lauds, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Είναι ενδιαφέρον ότι η άσκηση με βάρη δεν είχε τέτοια αποτελέσματα».

Ο Δρ Christian Werner, συν-συγγραφέας της μελέτης, πιστεύει ότι το κλειδί για τα ευρήματα της ομάδας μπορεί να έγκειται στην κληρονομικότητα: «Από μια εξελικτική σκοπιά, η άσκηση αντοχής και η HIIT μπορούν να μιμηθούν καλύτερα το εξελικτικό πλεονέκτημα των μετακινήσεων και το ένστικτο πάλης ή φυγής των προγόνων μας, σε σχέση με την άσκηση με βάρη», δήλωσε.

iatrikanews.gr