Για δύσκολο χειμώνα ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Κινούμενη άμμο θυμίζει το ενεργειακό τοπίο, με τη ρευστότητα που επικρατεί να οδηγεί σε ένα ευρύτερο κύμα ανατιμήσεων. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα καθώς είναι εμφανές πως η ενεργειακή αναστάτωση θα συνεχιστεί και πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή για να αποφευχθεί η κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών. 

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια για την στήριξη των νοικοκυριών και από την άλλη δεν πρέπει να διασαλευτεί η δημοσιονομική ισορροπία. Η καλή πορεία του τουρισμού αλλά και τα αυξημένα έσοδα δίνουν μια ανάσα, ωστόσο δεδομένο είναι πως διαμορφώνεται ένα δύσκολο σκηνικό με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα.

Δεν είναι  μόνο ο κίνδυνος  να κλείσει μονομερώς τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη η Ρωσία αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία που προβληματίζουν την κυβέρνηση. Προς το παρόν προκρίνεται η «επέκταση» μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί όπως για παράδειγμα το fuel pass, ενώ αναμένεται να υπάρξει αυξημένο κονδύλι για  το επίδομα θέρμανσης. 

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε δύο μέτρα που θα τρέξουν το 2023 : την αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως  θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.  Ωστόσο παράλληλα επισημαίνεται πως υπάρχουν δημοσιονομικά «όρια» και  «όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει  εύκολα ψέματα»

Στο ενεργειακό πεδίο η κυβέρνηση έχει  ήδη εκπονήσει ένα plan b, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας. Σε αυτή τη φάση δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση LNG (με τη Ρεβυθούσα να έχει σημαντικό ρόλο) και στον  διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη. Ωστόσο ανησυχία υπάρχει  για την πορεία των τιμών, καθώς τυχόν κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει  μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG (αφού θα υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός για την πρόσβαση σε υγροποιημένο αέριο) όσο και στην αύξηση των τιμών λόγω της μεγάλης ζήτησης. 

Η αμφίρροπη μάχη με την καθημερινότητα

Δεν είναι μόνο το δύσκολο τοπίο στην οικονομία που προκαλεί ανησυχία αλλά και η αμφίρροπη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη επανέφερε οδυνηρές μνήμες και στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός καλοκαιριού που θα θυμίζει το περσινό (όπου υπήρχαν πολλά πύρινα μέτωπα ταυτόχρονα).

Το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου  θέλει να εστιάσει σε θέματα της καθημερινότητας, προτάσσοντας μια κοινωνική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι με ένα κύκλο περιοδειών να παρουσιαστούν  τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ στο δρόμο προς τις κάλπες από το γαλάζιο στρατόπεδο προτάσσεται το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Προς το παρόν πάντως «παγώνουν»  τα σενάρια για τον ανασχηματισμό και ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πάνε για μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το εύρος των αλλαγών βεβαίως παραμένει άγνωστο, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  μέχρι σήμερα έχει δείξει  πως προτιμά τις «χειρουργικές» παρεμβάσεις και όχι τις σαρωτικές αλλαγές.

naftemporiki.gr