Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ νέος αρχηγός του CDU

Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στη Γερμανία. Έπειτα από δύο ψηφοφορίες, έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα, εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους. Το αποτέλεσμα είναι οριακό και θα επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1.001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στο κυβερνών κόμμα και τη Γερμανία. Ο Λάσετ, υποστηρικτής του κέντρου και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ευχαρίστησε τους συνέδρους, είπε πως έχει συναίσθηση της ευθύνης που επωμίζεται και πως θα φροντίσει το CDU να ορίσει τον νέο καγκελάριο της χώρας, διότι το εν λόγω συνέδριο θέτει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σε μια μακρά προεκλογική κούρσα για τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Ήταν μια ιδιαίτερη πρεμιέρα στα πολιτικά χρονικά το ψηφιακό συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, με άδεια την τεράστια αίθουσα με τους 1.001 συνέδρους να συμμετέχουν από το σπίτι τους.

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα των γυναικών του CDU. Η Άγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο κατά πάσα πιθανότητα ως καγκελάριος μήνυμά της σε συνέδριο του CDU, έκανε τον απολογισμό της 16χρονης πορείας της Γερμανίας στο διάστημα αυτό που είναι καγκελάριος, τονίζοντας τη συμβολή του κόμματος που διηύθυνε επί 18 χρόνια, από την κρίση της Λέμαν Μπράδερς, την ευρωκρίση, την προσφυγική κρίση που έφερε τη χώρα στα όριά της όπως είπε, και τώρα τη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα, την κρίση της πανδημίας κορωνοϊού.

Η απερχόμενη πρόεδρος του CDU, Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ, παραδέχτηκε με αυτοκριτική αδυναμίες στην τρίχρονη θητεία της, που οδήγησαν στην παραίτησή της πριν έναν χρόνο, όταν προσπάθησε να αποτρέψει την ακροδεξιά στροφή συνεργασίας με το AfD.

Μήνυμα και από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ηγετικό στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, η οποία υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής επιλογής για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την παραγγελία 2 δισ. εμβολίων, υπεραρκετών για την ΕΕ, αλλά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: ΕΡΤ