Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος: Ο Τρικαλινός που γράφει Ιστορία με τους άθλους του

Tsianos Sahara 1 copy

Ένα Mοναδικό Pεκόρ από έναν Σπουδαίο Έλληνα.
Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, διασχίζοντας και την έρημο Σαχάρα, γράφει παγκόσμια ιστορία.

Μετά και την επιτυχή έκβαση του Marathon de Sables στις αρχές του Απρίλιου, ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει ολοκληρώσει τρεις από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις του κόσμου, κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες. Με την ανάβαση στο όρος Έβερεστ, την κολυμβητική διάσχιση του στενού της Μάγχης και την διάσχιση της Σαχάρας, ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος έγινε ο μόνος άνθρωπος που επιχειρεί και ολοκληρώνει με επιτυχία ένα σύνολο εγχειρημάτων παγκόσμιας εμβέλειας.

«Είμαι συγκινημένος από την αγάπη και την ανταπόκριση του κόσμου. Ελπίζω η γενικότερη πορεία μου και οι ιδέες που πρεσβεύω να αποτελούν έστω μια σπίθα έμπνευσης για τους συνανθρώπους μου. Πιστεύω στο ομαδικό πνεύμα, και όπως αποδείχτηκε μέσα από αυτό μου το πρόσφατο εγχείρημα, όταν συμβαίνει, πολλαπλασιάζεται η χαρά και μοιράζεται ο πόνος. Ευχαριστώ θερμά και ειλικρινά για την πολύτιμη στήριξη και υποστήριξη!»

Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Θεσσαλία. Η µαθητική του πορεία άρχισε στην Ελλάδα, αλλά ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση στo Pine Crest School στη Φλόριντα των Η.Π.Α. Σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήµιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, και συνέχισε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College του Λονδίνου. Το διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκοτία από το πανεπιστήµιο της Γλασκόβης και εξειδικεύτηκε στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία στο υψόµετρο και το ψύχος έχοντας ολοκληρώσει ερευνητικό έργο στα βουνά της Σκοτίας, των ευρωπαϊκών Άλπεων και των Ιµαλαΐων στην Ασία. Επέστρεψε στην Ελλάδα µε προορισµό το πανεπιστήµιο Ιωαννίνων όπου και ολοκλήρωσε σπουδές στην Ιατρική σχολή. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε σε νοσοκοµεία παίδων και ενηλίκων στη Νότιο Αφρική και τις H.Π.A. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ηνωµένο Βασίλειο και εργάστηκε στο Fort William στα Highlands της Σκοτίας, στο Εδιµβούργο, και στο Λίνκολν της Αγγλίας. Έχει εργαστεί στους τοµείς της Γενικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Τραύµατος, Επειγόντων Περιστατικών και Γενικής Ιατρικής. Απασχολείται δυναµικά και έχει πιστοποιηθεί στην Ταξιδιωτική Ιατρική και Ιατρική Αποστολών, ενώ παράλληλα µε τα ιατρικά του καθήκοντα, διατηρεί το ενδιαφέρον και τη συµµετοχή του στον ερευνητικό τοµέα. Ξεκίνησε τον αθλητισµό από τον χώρο της κολύµβησης και διακρίθηκε στις πισίνες. Συµµετείχε µε την εθνική οµάδα σε παγκόσµια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήµατα, ενώ παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης, κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ και βαλκανιονίκης. Καθιερώθηκε στον χώρο της υπερµαραθώνιας κολύµβησης ανοιχτής θαλάσσης, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ µέρος σε παγκόσµιο πρωτάθληµα µαραθώνιας κολύµβησης ανοιχτής θαλάσσης. Η πρώτη του «βουτιά» στην ανοιχτή θάλασσα, ήταν στα παγωµένα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, έξω από τις φυλακές του Αλκατράζ, στην Καλιφόρνια. Έχει λάβει µέρος σε διοργανώσεις ανά την υφήλιο διασχίζοντας λίµνες, ποτάµια, θάλασσες και ωκεανούς. Ορόσηµο στην καριέρα του στη µαραθώνια κολύµβηση αποτελεί ο διάπλους της Μάγχης, απόσταση 34χλµ από την Αγγλία στη Γαλλία, σε 9 ώρες και 20 λεπτά, η ταχύτερη ελληνική επίδοση ως σήµερα και ο καλύτερος χρόνος παγκοσµίως για το έτος 2000, επίδοση για την οποία τιµήθηκε µε το βραβείο Rolex από την Κολυµβητική Οµοσπονδία της Μάγχηs.

Στον χώρο της ορειβασίας είναι ένας από τους διακεκριµένους ορειβάτες στην Ελλάδα. Η πρώτη του ορειβατική ανάβαση πραγµατοποιήθηκε στην κορυφή του Ολύµπου στην Ελλάδα, µε συνέχεια το ηφαίστειο Fuji της Ιαπωνίας και ακολούθησε πλήθος άλλων, όπως τα Βραχώδη Όρη του Καναδά, οι ευρωπαϊκές Άλπεις στη Γαλλία και την Ιταλία, τα Ιµαλάια του Νεπάλ και του Θιβέτ, τα Όρη Άτλαντα του Μαρόκου, τα Highlands της Σκοτίας. Το έτος 2004, συµµετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” ως επιστηµονικός σύµβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό µέλος. Κατόρθωσε και έγινε ο πρώτος Έλληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσµου, Έβερεστ 8.848µέτρα, από την πλέον επικίνδυνη βόρεια διαδροµή του Θιβέτ, και σε συνεργασία µε την Ολυµπιακή Επιτροπή του 2004 ανέβηκε στην κορυφή, για πρώτη φορά στην ιστορία, η σηµαία των Ολυµπιακών Αγώνων. Τον Οκτώβριο του 2011, επιχείρησε ένα από τα πιο τολµηρά αθλητικά εγχειρήµατα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Κολύµπησε ασταµάτητα από την Πελοπόννησο µέχρι τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που κατόρθωσε να διασχίσει κολυµπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Τα 101 χιλιόµετρα που διήνυσε είναι απόσταση που αποτελεί την καλύτερη ελληνική χιλιοµετρική επίδοση στη µαραθώνια κολύµβηση, ενώ ελάχιστοι κολυµβητές ανά τον κόσµο έχουν επιτύχει κάτι ανάλογο. Μέσω του διάπλου του Αιγαίου πελάγους και µε γνώµονα την ιατρική του ιδιότητα, στήριξε έµπρακτα το φιλανθρωπικό έργο του χανιώτικου εθελοντικού συλλόγου για νεοπλασµατικές ασθένειες, «Ορίζοντας». Toν Απρίλιο του 2015 ολοκληρώνει µε επιτυχία τον Marathon des Sables. O Μαραθώνιος des Sables λαµβάνει χώρα στην έρηµο Σαχάρα και έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel ώs o πιο δύσκολος αγώναs δρόµου στη γη. Είναι ένας αγώνας διάρκειας 6 ηµερών, 250 χιλιοµέτρων, όπου ο συµµετέχων είναι αυτοσυντηρούµενος, καθώς πρέπει να κουβαλήσει -χωρίς υποστήριξη ή εξωτερική βοήθεια- όλο τον εξοπλισµό και την τροφή του από την αρχή µέχρι το τέλος. Μέσω του Marathon des Sables, στήριξε έµπρακτα τον βρετανικό και διεθνώς αναγνωρισµένο περιβαλλοντικό οργανισµό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, Opwall Trust, µε τον οποίο είναι συνδεδεµένοs ως γιατρός αποστολών στις περιβαλλοντικές τους εκστρατείες ανά τον κόσµο.
Με την επιτυχή έκβαση του Marathon de Sables, την ανάβαση στο όρος Έβερεστ και την κολυµβητική διάσχιση του στενού της Μάγχης, ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσµια ιστορία που έχει ολοκληρώσει τρεις από τις πιο απαιτητικές προκλήσεις του κόσµου, κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες.

.