Ημερίδα του Συλλόγου Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο Μουσείο Σίτου εντός του εργοστασίου Μέλισσα Κικίζας στο 5ο χλμ Λάρισας – Φαρσάλων με θέμα:
«Γεωργία ακριβείας – Χρηματοδότηση, ευκαιρίες και κίνδυνοι
Από την κυκλική οικονομία στην κερδοφορία»
Ο Πρόεδρος Πάρης Τσογκαρλίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, προσκαλούν τον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο σε ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος την Πέμπτη 22 Μαΐου στην Λάρισα. Σε έναν ιδανικό χώρο συνώνυμο της αποστολής του εκπαιδευτικού έργου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, ο Σύλλογος απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε αγρότες και επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο, να συμμετέχουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Γεωργία ακριβείας – Χρηματοδότηση, ευκαιρίες και κίνδυνοι – Από την κυκλική οικονομία στην κερδοφορία»
Στο πάνελ των ομιλητών θα βρίσκονται προσκεκλημένοι οι:
-Κωνσταντίνος Μπαγινέτα, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ
-Σάββας Κιλατζίδης, Βραβευμένος «Αγρότης της Χρονιάς 2025» και απόφοιτος της Σχολής
-Χρήστος Ζαφειράκης, Αμπελουργός 4ης γενιάς και απόφοιτος της Σχολής
–Αθανάσιος Γκέρτσης, Καθηγητής στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας & Διαχείρισης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου στην Ακαδημία Σίτου – Μουσείο Σίτου Μέλισσα Κίκιζας που βρίσκεται στο 5ο χλμ Λάρισας-Φαρσάλων, εντός του εργοστασίου της εταιρείας. Η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 5:30μμ και οι ομιλίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 6μμ. Θα ακολουθήσει δεξίωση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για περιορισμένο αριθμό ατόμων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Δημήτρη Νέτα στο τηλέφωνο 6932268147 ή να αποστείλουν σχετικό email στο aofafs@gmail.com ή να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα εγγραφής https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWqcS2Zh2XjSdf4kQ5SwOm28rq-UG3Z0wPVON3rzqd-Um2tA/viewform?usp=header
Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των ομιλητών:
Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Ο Κωνσταντίνος Ν. Μπαγινέτας σπούδασε Γεωπόνος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Imperial College στο Λονδίνο σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (MSc) και στο Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ σε θέματα Διεπιστημονικής Ανάπτυξης Αγρο-Περιβαλλοντικών Δεικτών Αειφορίας (PhD). Από το 2007 εργάζεται στην Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, όπου ασχολείται κυρίως με θέματα επενδυτικών σχεδίων Εκσυγχρονισμού Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων. Από τον Ιούλιο του 2019 υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ.
Σάββας Κιλατζίδης
Ο Σάββας Κιλατζίδης είναι κάτοικος των Κοκκινογείων Δράμας. Αποφοίτησε το 2013 από στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (BSc στην Αειφορική Γεωργία και Διαχείριση) με ειδικότητα στην Καλλιέργεια Ακριβείας. Στη συνέχεια, παράλληλα με τις γεωργικές του ενασχολήσεις, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Παγκόσμια Οικονομία.
Εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχει ενσωματώσει πολύ μεγάλο αριθμό νέων τεχνολογιών, με ευεργετικά αποτελέσματα στην παραγωγή και την αειφορία. Οι ελκυστήρες του είναι πλήρως καθοδηγούμενοι με ακρίβεια ΡΤΚ τριών εκατοστών από το 2014. Όλες οι γεωτρήσεις είναι πλήρως ενταγμένες στο Internet of Things. Οι λιπασματοδιανομείς λειτουργούν με σύστημα τμηματικού ελέγχου και εφαρμόζονται μεταβαλλόμενες ρίψεις. Από το 2021 ενσωματώθηκε η χρήση ελαστικών VF (ultra low inflation), καταφέρνοντας να περιορισθεί η συμπίεση του εδάφους, επιτυγχάνοντας έως και 50% εξοικονόμηση στην κατανάλωση καύσιμων και άνω του 10 % μείωση των ρύπων.
Ο κ. Κιλατζίδης προβλήθηκε ως επιχειρηματικό πρότυπο από την τράπεζα Πειραιώς το 2017. Το 2025 τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο “Αγρότης της Χρονιάς 2025”.
Χρήστος Ζαφειράκης
Ο Χρήστος Ζαφειράκης, αμπελουργός 4ης γενιάς, σπούδασε Οινολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνο για το μεταπτυχιακό του στη Διαχείριση Οινοποιείων, ενώ εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας όπως στο Piemonte, στο νότιο Τιρόλο και στην Τοσκάνη. Το 2005 με την επιστροφή του στην Ελλάδα, μετά την σταδιοδρομία του στην Ιταλία, φύτεψε τον πρώτο του βιολογικό αμπελώνα ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση.
Ο Χρήστος θεωρείται ένας από τους νέους, πρωτοπόρους Έλληνες οινοποιούς και του αποδίδεται ευρέως η αναβίωση της γηγενούς ποικιλίας Λημνιώνα. Δημιουργεί παγκοσμίου κλάσης, κομψά, εκλεκτά κρασιά, ενώ ταυτόχρονα άφησε το στίγμα του τόσο στη Μαλαγουζιά όσο και στο Chardonnay με το ξεχωριστό του στυλ.
Αθανάσιος Γκέρτσης
Ο Αθανάσιος Γκέρτσης είναι απόφοιτος ΤΕΙ & ΑΣΠΑΙΤΕ Ελλάδος και κάτοχος B.Sc. & M.Sc. (Mississippi State University, USA), Ph.D. (Texas Tech University, USA), Post-Doctoral (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας & Διαχείρισης, με ειδικότητα στη Γεωργία Ακριβείας (Precision Agriculture). Οι κύριες δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τη διδασκαλία και την έρευνα σε συστήματα αειφορικής ανάπτυξης, βελτίωση εδαφών, χρήση τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας για τη διαχείριση αγρο-οικολογικών συστημάτων, συστήματα μειωμένων εισροών και καινοτόμα υδροπονικά συστήματα. Διευθύνει το Κέντρο Ελιάς Κρίνος στο Perrotis College και είναι υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Sustainable Agriculture & Management. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών Γεωργίας Ακριβείας στην αειφορική γεωργία και τα συστήματα μειωμένων εισροών, καθώς και τη συμμετοχή και συντονισμό ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Έχει συνεργαστεί με επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και έχει εμπλακεί σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αγροτικά θέματα. Είναι συγγραφέας βιβλίων, κεφαλαίων σε βιβλία και επιστημονικών εργασιών στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.