Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα (φωτό – video)

«Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ’ άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα.

Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες».

Με τα παραπάνω λόγια, όπως είχαν καταγραφεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην Ιστορική Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ξεκίνησε την ομιλία της στη Λάρισα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στο αρχαίο θέατρο της πόλης επί της οδού Βενιζέλου και ενώπιον σχεδόν του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοικητικής σκηνής, η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως «έχει την δική της μεγάλη σημασία η παρουσία μας εδώ στην Λάρισα, στον Θεσσαλικό κάμπο, στην καρδιά της Ελλάδας. Γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που έφερε στην πρώτη γραμμή την αγρότισσα και τον αγρότη, που πίστεψε στην σημασία του πρωτογενή τομέα για την χώρα» για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «το αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας είναι ορατό και δεν είναι τυχαίο ότι η ύπαιθρος μας το πιστώνει, οι αγρότισσες και οι αγρότες αναγνωρίζουν την προσφορά μας».

ΕΞΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναφερόμενη στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στάθηκε στην ανάγκη η χώρα να περάσει «από μια αγροτική παραγωγή με βάση την ποσότητα, να περάσουμε σε μια παραγωγή ποιοτικών τροφίμων και προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή».

Για να επιτευχθεί αυτό, δεσμεύτηκε σε 6 άμεσα μέτρα:

1) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/ Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά).

Συνδέουμε την ποιοτική παραγωγή με την μεταποιητική βιομηχανία και τις  εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.

2) Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.

  • Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13%
  • Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
  • Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
  • Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.

3) Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

  • Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.
  • Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου.

4) Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.

5) Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και το νερό.

6) Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών,  για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».

Ξέρουμε  πως να μετατρέψουμε την ελληνική ύπαιθρο σε «χώρο για να ζεις, χώρο για να επιχειρείς».

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ»

Με αιχμηρό λόγο, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην πορεία του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας πως «κάποιοι  ντρέπονταν να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Προπηλακίζονταν τα στελέχη μας και δεν μιλούσαν, είχαν καταπιεί τη γλώσσα τους. Μας λένε για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του «καινούργιου». Υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

Ήμουν και είμαι περήφανη, για την ιστορική διαδρομή της παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε για πολλά χρόνια το δεύτερο σπίτι μου και κανείς δεν δικαιούται να μου κουνά το δάκτυλο.

Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα. Και για λόγους πολιτικούς και γιατί δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Μόνο μέσα από το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκρίνεται και στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Μόνο του δεν μπορεί. Τέρμα στην κοροϊδία και τα μεγάλα κούφια λόγια.

Σε κάθε περίπτωση καθιστώ για μια ακόμα φορά σαφές πως όλη η προσπάθειά μας εξελίσσεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου μας ότι τα κόμματα κάνουν ένα βήμα πίσω, όχι άλλη σύγχυση στη βάση μας.»

«Η ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΕ»

«Υποτιμούν την νοημοσύνη των Ελλήνων δημοκρατών, των Ελλήνων σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών, όσοι πιστεύουν ότι μια επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά δήλωσή του στην κεντροαριστερά, θα είναι το όχημα επανόδου του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Η περίφημη Κυβερνώσα αριστερά δοκιμάστηκε και απέτυχε» σημείωσε αργότερα η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως «οσο επιδέξιος και αν έχει αποδειχθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική εξαπάτηση, όσο ευέλικτος κι αν αποδείχθηκε στο να ακροβατεί ανάμεσα στην ακροδεξιά και την συντηρητική αγκυλωμένη αριστερά, δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει όλους για πάντα!»

Απευθυνόμενη δε προς τον πρωθυπουργό, τόνισε πως «θα μας βρείτε συστηματικά απέναντι, στην προσπάθειά σας να περάσετε με ψιλά γράμματα ένα νέο συμβόλαιο με τις επιχειρηματικές και μιντιακές ελίτ που σας αγιογραφούν!

Θα μας έχετε συστηματικά απέναντι σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία που θίγει  τη δημοκρατική λειτουργία , που  αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς, που  παραχωρεί αρμοδιότητες της πολιτικής στα οικονομικά λόμπι».

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Είχε προηγηθεί χαιρετισμός του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, και ομιλία της βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια νιώσαμε στο πετσί μας την τεράστια  οικονομική και αξιακή κρίση της κοινωνίας μας. Στην κεντρική πολιτική σκηνή ζήσαμε πολλά με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μια περίοδο στην οποία θριάμβευσε ο πολιτικός αμοραλισμός και ο πρωτοφανής τυχοδιωκτισμός

Από την άλλη πλευρά η γνωστή ΝΔ, η παλιά γνώριμη δεξιά παράταξη, δεν δείχνει να έμαθε τίποτε από το παρελθόν. Αλαζονεία, αυταρχικό κράτος, θηριώδεις δομές και επικυριαρχία είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει, αμέσως μόλις ήρθε στην Κυβέρνηση. Αυτή είναι η συντηρητική παράταξη, αυτή ήταν πάντα. Ανάμεσα σ’αυτά, το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική και μόνη ελπίδα για τη χώρα

Οφείλουμε, ως άοκνοι σκαπανείς, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να εμπλουτίσουμε τις ιδέες μας, να κρατάμε τη σωστή ρότα, για να προσφέρουμε στον τόπο μας και στους Ανθρώπους, όλα όσα οφείλει πάντοτε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, στα χείλη του ιδρυτή μας, του Ανδρέα Παπανδρέου, πήραν  οι λέξεις  πνοή  απ’ την πνοή του και έγιναν ιδέες.”

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στήθηκε πάνελ ομιλητών, αλλά και έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων στον πεζόδρομο της Βενιζέλου.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Σε ότι αφορά τις παρουσίες στην εκδήλωση, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ από Λαρισαίους ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης και ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Μπαργιώτας.

Δείτε φωτογραφίες:

Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)

Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)

Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)

Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)Γεννηματά από Λάρισα: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα - Δεν είμαστε μπαταχτσήδες (φωτό - video)

onlarissa.gr