Γαλοπούλα λεμονάτη, γεμιστή με παραδοσιακή γέμιση

Γαλοπούλα γεμιστή. Το παραδοσιακό, κλασσικό Χριστουγεννιάτικο γεύμα, σύμφωνα με τη παράδοση. Μια συνταγή απ” τα κιτάπια της γιαγιάς, για μια πεντανόστιμη γεμιστή γαλοπούλα λεμονάτη με πατάτες στο φούρνο.

Υλικά συνταγής

  • 1 γαλοπούλα (6 κιλά περίπου)
  • 1/3 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση:
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κιμά
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 100 γρ. κουκουνάρια
  • 15 κάστανα ψημένα ή βρασμένα ψιλοκομμένα
  • 1 πορτοκάλι καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένο
  • 1 μήλο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για το ταψί:
  • 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού
  • 1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
  • 1 1/2 κ.σ. μέλι
  • ρίγανη ή θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τη γαλοπούλα μαζί με το ελαιόλαδο και νερό που να τη σκεπάζει μέχρι τη μέση. Τη βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τη σιγοβράζετε για 2½ ώρες περίπου (για 6 κιλά γαλοπούλα. Αν είναι μικρότερη θα απαιτηθεί λιγότερο). Την αποσύρετε από τη φωτιά και τη στραγγίζετε από το ζωμό της. Αφήνετε το ζωμό στην άκρη.
  2. Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το κιμά και το ρύζι, ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτετε 1/2 ποτήρι νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Μόλις “πιούν” τα υγρά τους, προσθέτετε τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το μήλο, το πορτοκάλι και πολύ λίγο χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και ανακατεύετε  για 1 λ. Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά.
  3. Γεμίζετε με το μείγμα τη κοιλιά της γαλοπούλας και ράβετε καλά το άνοιγμα. Τη τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, προσθέτετε τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε καλά τη γαλοπούλα και τις πατάτες και πασπαλίζετε με ρίγανη. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και το ζωμό στον οποίο βράσατε τη γαλοπούλα.
  4. Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο για 2 ώρες περίπου (αν η γαλοπούλα σας είναι μικρότερη των 6 κιλών θα χρειαστεί λιγότερο ψήσιμο). Για να διαπιστώσετε ότι είναι έτοιμη θα βυθίσετε στο μπούτι της γαλοπούλας ένα μαχαίρι. Αν ο ζωμός που θα τρέξει δεν έχει καθόλου “ροζ” χρώμα αίματος η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
  5. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη, χαμηλώνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τη γαλοπούλα με το μέλι. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε, με ξεσκέπαστο το φαγητό, το ψήσιμο για 15 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και  πάρει η γαλοπούλα ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

www.sintayes.gr