Γαλλία: Καταστράφηκαν τα αμπέλια από τον ισχυρό παγετό

Ισχυρό πλήγμα υπέστη φέτος ένας σημαντικός κλάδος της γαλλικής οικονομίας, η παραγωγή οίνου, λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών.

Ο παγετός που έπληξε τη Γαλλία νωρίτερα μέσα στον μήνα προξένησε ζημιές στο 80% των αγροτικών εκτάσεων με αμπέλια, κάτι που αναμένεται να επιφέρει ζημιά της τάξεως του 25% – 50% στην οικονομία ορισμένων περιοχών.

αμπέλια

Η καταστροφή θεωρήθηκε η χειρότερη του είδους της για τα τελευταία 30 χρόνια και «χτύπησε» πασίγνωστες για την οινοπαραγωγή τους περιοχές όπως η Καμπανία, η Βουργουνδία και το Μπορντό.

Για να ζεστάνουν τα κλήματα εν μέσω της κακοκαιρίας, πολλοί αγρότες επιστράτευσαν ως και κεριά και μαγκάλια, που σε αρκετές, βέβαια, περιπτώσεις, δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να προστατεύσουν τα αμπέλια.

αμπέλια

Πέραν των σταφυλιών, από την κακοκαιρία ζημιώθηκαν και άλλα γεωργικά προϊόντα, όπως τα παντζάρια και η ελαιοκράμβη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρείται πως η κακοκαιρία στοίχισε τη σοδειά ενός ολόκληρου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας ενεργοποίησε το πρόγραμμά του για τις αγροτικές καταστροφές, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα μέσα οικονομικής υποστήριξης για τους πληγέντες.

Εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου, τραπεζίτες και ασφαλιστές παρευρέθησαν σε έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων της γαλλικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποφασιστεί το επόμενο βήμα.

αμπέλια

«Σε εσάς, τους αγρότες, που έχετε παλέψει ακούραστα σε όλη τη Γαλλία, θέλοντας να προστατεύσουμε τους καρπούς του μόχθου σας, θα σας παρέχουμε πλήρη υποστήριξη σε αυτή την νέα σας μάχη. Κρατηθείτε στο ανάστημά σας! ‘Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα στο πλευρό σας», έγραψε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

Η κρίση ήρθε σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονική στιγμή για τους αγρότες, οι οποίοι εξαιτίας του κορωνοϊού και του πλήγματος στον τουρισμό αντιμετωπίζουν εδώ και ένα χρόνο αυξημένες οικονομικές δυσκολίες.

Μέσα στο 2020, οι εξαγωγές γαλλικού οίνου σημείωσαν πτώση της τάξεως του 14% και ύψους 12,1 δις ευρώ σε σχέση με το 2019, ενώ σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, οι εξαγωγές μειώθηκαν έως και κατά 18%.

ΠΗΓΗ: CNN / fimotro