Η Νεκταρία Κοκκινάκη μάς έχει την καλύτερη συνταγή για την παραδοσιακή γαλατόπιτα. Η ταλαντούχα σεφ προσθέτει, μάλιστα, σάλτσα φράουλας που απογειώνει τις αισθήσεις.
Υλικά – Γαλατόπιτα η παραδοσιακή
1 λίτρο φρέσκο γάλα
170 γρ. ζάχαρη
130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
40 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για άλειμμα
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές ζάχαρη
Για σάλτσα φράουλας
100 γρ. φράουλες
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρ. λικέρ
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξη η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα.
Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει και να κάνει ωραίο πάτο. Ρίχνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
Χτυπάμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της γαλατόπιτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει για 35-40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα φράουλας. Πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες, πολτοποιούμε σε μίξερ και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τέλος ξεφορμάρουμε τη γαλατόπιτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα, αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο και σερβίρουμε.