Γ. Κογιάννης: Στη πολιτική δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις…

Μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις και όχι μόνο, παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στην ενημερωτική εκπομπή ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση που παρουσιάζει ο Δημήτρης Παδιός στον FM 100 Ράδιο Ζυγός, ο Τρικαλινής καταγωγής γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κογιάννης.

Στο ερώτημα αν «βλέπει» ο ίδιος εκλογές μέσα στο φθινόπωρο ο κ. Κογιάννης απάντησε θετικά, αναλύοντας το σκεπτικό του ως εξής: «Αυτή την στιγμή υπάρχουν στη χώρα δύο οικονομικά και πολιτικά λόμπι, που εκπροσωπούνται από ισχυρούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους. Το ένα εισηγείται στον Πρωθυπουργό να μην κάνει εκλογές πριν το τέλος της 4ετίας,  καθώς θέλει να απορροφήθει προηγουμένως το πακέτο των 23 δις., το λεγόμενο πακέτο της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ το άλλο πιέζει για εκλογές το φθινόπωρο. Είναι αναλόγως τα συμφέρονται που υπάρχουν μεταξύ τους. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις δεσμεύσεις του ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εκτιμώ ότι τελικά θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, γιατί ως γνωστόν στη πολιτική δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις. Το τοπίο είναι πάντα ρευστό και ο κάθε Πρωθυπουργός κάνει τις εκλογές, όταν θεωρήσει πως τον ευνοεί το πολιτικό κλίμα. Τι ίδιο θα κάνει και ο Μητσοτάκης. Επειδή ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος οικονομικά, με την ακρίβεια να χτυπά κόκκινο στα καύσιμα, την ενέργεια και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δε νομίζω πως θα περιμένει ο κ. Μητσοτάκης να εισπράξει κι άλλη φθορά, οπότε όλα τα δεδομένα οδηγούν σε κάλπες στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Όποια κυβέρνηση μοίρασε χρήματα και επιδόματα προεκλογικά, στο τέλος κατέληξε να χάσει τις εκλογές. Η πολιτική έτσι κι αλλιώς λειτουργεί με πελατειακές σχέσεις».

Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο Γιώργος Κογιάννης δήλωσε πως «οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα μύθο. Έχει σημασία το πώς διατυπώνεται το κάθε ερώτημα. Όπως επίσης έχει σημασία ο χρόνος που χρειάζεται ο ερωτώμενος για να απαντήσει. Όταν π.χ. το ερώτημα υποβάλλεται ως «Ποιον θεωρείτε τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό», μοιραίο το μυαλό του κάθε ερωτώμενου, είναι να πάει πρώτα στον εν ενεργεία Πρωθυπουργό».

Τέλος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πιθανή δημιουργία ενός «θερμού» επεισοδίου, ο κ. Κογιάννης ανέφερε «Δεν την θεωρώ πολύ πιθανή την δημιουργία ενός «θερμού επεισοδίου» ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις αυτή η προκλητικότητα από την πλευρά των Τούρκων, μέχρι που μπορεί να φτάσει. Θεωρώ την ένταση που έχει δημιουργηθεί τεχνητή σε ένα μεγάλο βαθμό. Αυτή η ένταση βολεύει τον Ερντογάν να καλύψει και να ξεφύγει από τα μεγάλα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της χώρας του».