Φυσικό αέριο: Θα διπλασιαστεί η τιμή του -Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιδότηση για τους καταναλωτές

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 7,5% από τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκε μετά το Φεβρουάριο του 2014.

Ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα έχει προλάβει να “γράψει” κέρδη 42%, η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι της τάξης του 117%, ενώ αν “τολμήσει” κανείς να κάνει σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κολοσσιαία αύξηση της τάξης του 177%!

Το… κρύο του προσεχούς χειμώνα κρίνει την τιμή του φυσικού αερίου
Φυσικά το ερώτημα που “καίει” κυβερνήσεις, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο αποκαλούμενος “star” του Χρηματιστηρίου εμπορευμάτων, Tomas Fisher, μιλώντας στο CNBC εκτίμησε ότι η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί και να διπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή να φτάσει στα 12 δολάρια!!! “Όλα εξαρτώνται από το πόσο κρύο Χειμώνα θα έχουμε και πόσο γρήγορα θα έρθει” σημείωσε ο Fisher, φτάνοντας στη ρίζα του προβλήματος: η ήδη αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μπορεί να προκαλέσει πραγματικό “σεισμό” στην τιμή του.

Ακόμη και τα αισιόδοξα σενάρια δείχνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρσι
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι ακόμα και το καλό σενάριο δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη προς τα πάνω πρόβλεψη του Trading Economics, η τιμή του φυσικού αερίου θα υποχωρήσει ελαφρώς, λίγο πιο κάτω από τα 5 δολάρια, ως το τέλος του έτους, για να πέσει λίγο παρακάτω, στα 4,45 δολάρια ως τον… Ιούλιο του 2022. Ακόμα κι έτσι, μιλάμε για διπλάσια τιμή σε σχέση με το 2020!

Όπως έγραψε το iefimerida από τη Δευτέρα, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς σε αντίθεση με το ράλι στις τιμές κάποιων πρώτων υλών, φαίνεται ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις τιμές του ηλεκτρικού αλλά και τη χρήση φυσικού αερίου είτε για θέρμανση είτε για οικιακή χρήση.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης
Ήδη, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο της αύξησης του ποσού επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, πάνω από τα 9 ευρώ το μήνα, με οριζόντια εφαρμογή, δηλαδή για όλα τα νοικοκυριά και όλους τους παρόχους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που απαιτεί την ενίσχυση του αρχικού κονδυλίου κατά περίπου 50 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, στο πεδίο της θέρμανσης, έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του σχετικού επιδόματος κατά 20%, έτσι ώστε να καλυφθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σκέψεις για επίδομα φυσικού αερίου
Οι πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών συγκλίνουν στο ότι σχεδιάζεται και τρίτη παρέμβαση, υπό τη μορφή επιδόματος φυσικού αερίου, που πιθανότατα θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, για οικιακή χρήση. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν πιθανότατα με τον Προϋπολογισμό του 2022, δηλαδή σε περίπου ενάμιση μήνα, έτσι ώστε να σταθμιστούν οι εξελίξεις στην Ενέργεια αλλά και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και τα υπόλοιπα αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

Πηγή: www.iefimerida.gr