Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου υποφέρει κάθε χρόνο από απώλειες άνω των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων με μειωμένη παραγωγή αλλά και απώλεια κερδών εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Μια διεπιστημονική ομάδα εξέτασε το βαθμό στον οποίο οι διάφορες περιοχές επηρεάζονται από τους κινδύνους και πώς επηρεάζει η αλλαγή του κλίματος τη βιομηχανία οίνου.
Είτε λόγω παγετού, πλημμύρας ή ακόμη και σεισμού, όλες οι αμπελουργικές περιοχές στον κόσμο επηρεάζονται από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μια μελέτη με επικεφαλής τον Dr. James Daniell από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης, μέτρησε ποιες αμπελουργικές περιοχές είναι οι πιο ευάλωτες στις διάφορες φυσικές καταστροφές. Τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου δείκτη κινδύνου για τις αμπελουργικές περιοχές. Ο Dr. Daniell συνεργάστηκε με διάφορους εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αυστραλία, όπως σεισμολόγους και μετεωρολόγους. Η έρευνα εξέτασε 7500 περιφέρειες σε 131 χώρες. Ο στόχος του έργου ήταν να καθοριστεί ποιες αμπελουργικές περιοχές επηρεάζονται από διάφορα καιρικά φαινόμενα και σε ποιο βαθμό. Οι ερευνητές ανέλαβαν επίσης να αναλύσουν το ρόλο της αλλαγής του κλίματος στη βιομηχανία οίνου.
Οι αμπελουργικές περιοχές της Mendoza και του San Juan στην Αργεντινή αποδείχθηκαν ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ζημιών από φυσικές καταστροφές. Οινοπαραγωγικές περιοχές της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Σλοβενίας, του Ισημερινού και της Ιαπωνίας ήταν επίσης στις πρώτες θέσεις του καταλόγου. Η μελέτη έδειξε ότι οι καιρικές συνθήκες όπως η θερμότητα, η ξηρασία, οι πλημμύρες, ο παγετός, το χαλάζι, οι πυρκαγιές και οι σεισμοί συνιστούν σοβαρούς κινδύνους για τη βιομηχανία οίνου απειλώντας τις περιοχές αυτές με απώλεια παραγωγής, κερδών και περιουσιακών στοιχείων.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το χαλάζι και ο παγετός έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές στις ευρωπαϊκές εταιρείες κρασιού τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα στη γαλλική περιοχή της Βουργουνδίας και στην περιοχή του Piemonte της Ιταλίας. Η ζημιά από χαλάζι στις περιοχές αυτές είχε ως αποτέλεσμα μερικοί αμπελώνες να χάσουν το 90% της αξίας των καλλιεργειών. Οι χαλαζοπτώσεις επέφεραν ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλά από τα αμπέλια. Ο Dr Daniell εξήγησε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά δίχτυα για χαλάζι για την προστασία των αμπελιών. Οι σεισμοί αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για τις οινοπαραγωγικές περιοχές. Ένας σεισμός στη Χιλή το 2010 έπληξε πολύ σοβαρά τη βιομηχανία κρασιού όταν τεράστιες δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα κατέρρευσαν και περισσότερα από 125 εκατομμύρια λίτρα κρασιού χάθηκαν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμπελο-οινική βιομηχανία θα επηρεαστεί θετικά και αρνητικά από την κλιματική αλλαγή. Πολλές αμπελουργικές περιοχές θα ανθίσουν καθώς τροποποιούν τις συγκομιδές τους για να επωφεληθούν από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι περιοχές της Αμερικής, του Καναδά και της βόρειας Κίνας θα βελτιώσουν τα κέρδη τους από το κρασί με νέα στελέχη σταφυλιών και βελτιστοποιημένες τεχνικές παραγωγής. “Μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των φυσικών κινδύνων, η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους οινοποιούς και τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους φυσικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να μειώσουν τις απώλειες”, εξήγησε ο Daniell. Ο παγκόσμιος δείκτης κινδύνου για τις αμπελουργικές περιοχές που δημιουργήθηκε από τη μελέτη αυτή αποκαλύφθηκε φέτος στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.
itrofi.gr